Monday, 7 March 2016

Kampung Johor Lama, Kota Tinggi

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 10:52 1 suka komen Links to this post


Peta Johor

sumber:google



Peta Kota Tinggi

sumber:Google





Sunday, 28 February 2016

Pemakaian liquid eyeliners @ celak cecair

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 01:12 1 suka komen Links to this post
Okeh, harini switch sket mood blog ni..kita bebel pasal pompuan-pompuan pulak. Hokay?




tengok..senjata pempuan dah keluar ni, 


PEMAKAIAN EYELINERS


Bila kita sebut je tentang wanita, what’s the first thing yang bermain kat kepala korang semua?

Yes. Solekan.

Ha gaya solekan ni dah memang sebati dan dah tentunya jadi one of the hottest topic discussed by adik adik yang lepak kafe hipster (adik-adik je ke lepak café hipster?). Haha….kakak kurang kertu macam akak ni pun sesekali singgah uolls.


Ok, berbalik pasal solekan a.k.a make-up ni.

Well, biasalah bila kita nak dapat angle gambar hipster terbaik, make up tu kira pelengkap lah sebab nak sorok parut jatuh basikal zaman sekolah dulu kan? So sebab apa akak kata macam tu? Sebab zaman dah berubah. Make up bukan hanya untuk yang nak naik pelamin atau pergi annual dinner je dik. 10 tahun lepas, gaya solekan terhangat adalah 3 inci bedak 1 inci gincu merah tak cerita lagi dengan fake eyelashes Che Ta. But now, kerana revolusi make up ni dah berubah sampai kan ia boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian. Mudah ringkas dan cepat! Setanding lah dengan peredaran masa tak gitew?


Untuk mereka yang tak possess skill make up standing MUA seperti insan yang sedang bercakap ni, tepek compact powder pun cukup lah. Tapi tahukah korang, kat bahagian mana pada muka kita ni yang mana kalau kita bagi extra attention bila bersolek, ia akan buat kita jadi another version of ourselves, TOTALLY different version? Jawapan nya? Of cos lah bahagian mata.

Look! Changes made by a single draw of eyeliners!



 Tak boleh disangkal lagi kepentingan eyeliners sebagai pelengkap gaya solekan kita. Eyeliners adalah atau make up tools yang amat penting dan secara general nya boleh dikatakan setiap wanita yang suka bersolek atau ingin tampil sedikit berbeza dari kebiasaan akan memilih untuk tidak keluar dari rumah tanpa memakai eyeliners. You can forget about blushed cheeks nor cherry lips but you can’t ditch your two eyes. Especially untuk mereka yang monolids. Setuju?





Oleh sebab  itu, kat bawah ni  kongsi kan beberapa panduan memakai eyeliners untuk anda ikuti dan boleh diguna pakai bila nak apply make up nanti ye!


1. Perkara pertama yang uolls kena ingat adalah kenal pasti jenis eyeliners yang ingin digunakan dan paling penting mestilah sesuai untuk anda. Sebab ada orang alah dengan certain substance yang ada dalam eyeliners! So make sure choose wisely. Ada 4 jenis eyeliners yang boleh di temui di pasaran iaitu pensil eyeliners, liquid eyeliners, gel eyeliners dan marker eyeliners.

2. Next, kenal pasti pula bentuk mata anda supaya boleh lah padankan dengan stail pemakaian eyeliner. Salah satu trick yang sering digunakan untuk mereka yang monolids adalah floating eyeliners!

sape tak tahu monolids tu ape? meh akak tunjuk pic dari encik google..

hakak kategori double lids...korang?


Ni dia contoh floating eyeliner. Cool kan?



3. Seterusnya, pilih warna eyeliner yang bersesuaian dengan gaya dan solekan anda. Selalunya adalah hitam kerana ia sesuai untuk pengunaan seharian dan mana mana occasion pun.

 4.Lepastu kena lah ingat ye, lukiskan eyeliner dengan sederhana, tak mahu lah over the top panda pun kalah! Cara nya adalah apply eyeliner tu tidak terlalu pekat terlebih dahulu sebelum lukis semula garisan kedua dengan tekanan yang lebih pekat untuk dapatkan garisan yang sempurna.


5. Kalau ada kesilapan bila lukis eyeliner tu, seeloknya gunakan cotton bud untuk bersihkan kesan comot tu! Jangan sampai luka bahagian mata dengan mengelakkan penggunaan tangan atau tisu ye. Kulit boleh luka dan garisan tadi pun boleh hilang sekali. 


lepastu, kena kemaskan..touch up bagi bersih & nampak sempurna.



itu je korang..
SIAP!!!



dan lepas tu korang pasti akan jadi



se'comel mek ni

tak pun se ayu akak ni...




atau

harus jadi begini

monolids...harus fefeeling korean kan?




p/s dah...akak nak sambung tengok retis monolids dalam  Gu Family Book

Tadaaaa



Selamat Ber'Liquid Eyeliners' korang




Friday, 26 February 2016

Orang Malaysia gemuk, sebab?

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 00:19 2 suka komen Links to this post
Adakah anda sentap?


Chill lah... daku yang gumuk ni pun tak sentap. Dah realiti kan? Asal sarapan je, nasi lemak. Asal makan tengah hari je nasi lauk campur menimbun macam gunung. Asal makan malam nak yang berkalori karbohidrat lemak santan manis penuh cream. 



p/s Dah dah pi tido. Karang stay up lama-lama kau nampak megi cam keepci pulak. ..hehe..







Nota kakikiriku: 
 I do not own this. I found this eye-captured info-graphic coincidentally while googling something.

Ni hah page nya kalau nak tengok infographic yang kiut miut

Thursday, 14 January 2016

Escape Park Penang

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 16:42 1 suka komen Links to this post
An Extremely Exhausting Day at Escape Penang. Hahahaa...


I wouldn't say much..
as u need yourself, effort to click this below link

get a peek on what is all about before i started my blablabla post of this outdoor recreation activities..


Friday, 24 April 2015

Libur : Pulau Tioman

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 09:57 2 suka komen Links to this post
Senarai Chalet, Resort, Hotel di Pulau Tioman


Saturday, 6 September 2014

Get a Peek into Discovery Scuba Diving Activity at Shah Alam Aquatic Centre

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 19:13 0 suka komen Links to this post
Organizer : Scuba Station
Participant : DSD (first timer without any diving license..mcm aku) and refresher (with license)

 The blue like Doraemon is me!..hahaha


First time ever step into the pool !@#$%%^..... 


Me, panic first! Lepas tu...telan air banyak-banyak....

Discovery Scuba Diving

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 19:02 0 suka komen Links to this post
what is discovery scuba diving?


Discovery scuba diving or DSD is part of diving activity. Just imagine urself macam org yang diving, mmm..but without license (certified by certain license such as open water, advanced, rescue or master). 

Memandangkan ia adalah discovery, so ia lebih kpd sesi perkenalan. Hehe...orang kata, tak kenal maka tak chenta. So, this is one of the objective. To let u try and have real feeling of underwater. 

 Discover Scuba Diving will let you try scuba to see if you like it"(PADI.com, 2014) 
*hehe..ampun, patik ni researcher, sume benda patik cilok, patik cited..haha

dipendekkan cerita, sesi DSD ni adalah sesi perkenalan dan percubaan kepada mereka-mereka yang berminat dengan aktiviti menyelam atau diving activity. Macam daku yang kengkonon brminat dengan diving ni..hehe.. Maka dalam excited dan berani takutnya, i decided to try this activity. Keterujaan dan keinginan ni membuak-buak disebabkan encik somi yang selalu sangat share his experience during diving. Mau tak terjealous???...Dah la cerita beria-ia sungguh...hmm..kat rumah apa saje documentary pasal laut, pantai, pulau, underwater dan yg sama waktu dengannya. memang faverets encik somi. semuanya nak direcord siap-siap. channel tv yang tak pernah teringin nak tengok pun, dah jadi pilihan hati. Cth ; itv channel 180 (Yok scuba), explorasi kembara, pulau ke pulau (astro warna ke ceria)..etc. 

In diving activity, there are few stages and licenses available depending on our objective, such as open water diver, advanced open water diver, rescue diver, and master scuba diver (yang ni jauh lagi perjalanannya utk diriku ini..). 







Monday, 26 May 2014

Tempahan Penginapan Bercuti di Singapura : Fragrance Hotel Singapore

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 11:50 0 suka komen Links to this post
Kalau ikutkan pada awalnya, plan nak berduti ke Singapore ni nak dibuat next year 2013. Tetapi, entah kenapa..my parents in law decide nak pergi awal, dah lama katanya tak lawat sedare mare kami kat sane. Aku off course, excited. this is my first tyme jumpa they all face to face after we get married. Actually, my hubby relatives ada datang ke majlis perkahwinan kami last year. Tapi..mase tu jumpa gitu-gitu jek. Salam-salam laga pipi..tak sempat nak beramah mesra. 

So, we plan nak stay kat Singapore for three days and two night pada awalnya. Even, we have relatives at Singapore, it is convenient for us to book a hotel instead of staying at their houses. Bukan ape..kami ni datang berbondong-bondong..9 orang kesemuanya. Tak naklah menyusahkan sedara mare. ye tak?

So, after searching few hotels yang kami rasa affordable dan boleh la... Usha-usha kat Agoda.com dapat beberapa list hotels yang dalam range our budget. So, we choose Fragrance Hotel Singapore. Sebelum wat final decision, aku apelagi..buatlah sesi selidik menyelidik ni. Macam biasa, buka tripadvisor dan baca all the feedbacks and comments about this hotel. Fragrance Pearl Singapore Hotel Review

sila usha2 kat siniFragrance Hotel

jangan terperanjat, kalau type nama fragrance hotel ni keluar macam-macam nama. actually, hotel yang sama tapi pada lokasi yang berlainan. and off course, harga & standard hotel pon ikut lokasi sesebuah kawasan. kalau kat Clark Quey mestilah tak sama kat Geylang kan?
rasa-rasa nak yang budget, boleh pick Joo Chiat or Geylang.
At first, we decided Joo Chiat sbb harga affordable..but it's already fully booked. Sedihnya!
We all kalau boleh try nak elak Geylang. Yelah...takut murah-murah tapi area 'Hayam'..
Disebabkan nak cepat-cepat & malas nak pikir panjang, we all booked  Fragrance Pearl Hotel, Geylang kat Agoda.com. kekadang kat Agoda.com harga dia lg murah drpd direct booking kat hotel tu sendiri. 

soon after we already booked the hotel, my hubby second cousin yang stay kat tampineses told us that our hotel probably located in red area. red area? apekah?
hahaahaha...alah..lokasi panas yang ramai prostitutes tu?
kami terus...ooopsss...terkejut ! tapi, bila tengok websites and our hotel building, aih..nmpak sangatlah segak tak seperti hotel2 hayam kat Malaysia. dalam hati ni dh risau gak, tp disebabkan telah ter'booked & dah settle bayar via credit card untuk 4 bilik, takkan nak cancel kot? Lalu cepat-cepat pujuk diri. " ok kot.....kita duk hotel untuk tidur dan rehat2 jek. tak payahlah nak merayap malam-malam buta carik pasal. ye tak?"


To be continued :
*ni post berkurun menangguh, ditangguh...




Friday, 27 September 2013

Iklan Kekosongan Jawatan di 3 Kampus Baru UiTM : UiTM Jasin, UiTM Tapah, UiTM Pasir Gudang Oktober 2013

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 08:30 3 suka komen Links to this post
Sebenarnya baru sedar minggu lepas yang UiTM ada offer iklan kekosongan jawatan untuk 3 Kampus Baru UiTM di 3 Negeri :


  1. UiTM Tapah, Perak
  2. UiTM Jasin, Melaka
  3. UiTM Pasir Gudang
Tarikh akhir : 7 OKTOBER 2013

Memandangkan ketiga-tiga kampus masih belum beroperasi, maka segala iklan dan borang boleh di download di kampus-kampus negeri yang sedia ada. Sebagai contoh :

  1. UiTM Pasir Gudang - boleh refer pada website UiTM Johor (Segamat). Try taip kat google : johor.uitm.edu.my. (nak paste link kat sini, website uitm johor tak boleh bukak since tadi..advisable guna INTERNET EXPLORER.. 
  2. UiTM Tapah, Perak - boleh try link ni Iklan Kekosongan Jawatan UiTM Tapah @ search kat google - perak.uitm.edu.my
  3. UiTM Jasin, Melaka - hah, yang ni pon same try tak boleh bukak2 .. @ search kat google : melaka.uitm.edu.my
cth jawatan di UiTM Tapah... ada banyak lagi. nak upload pdf format kat belog ni tak boleh.. so,kena carik kat website uitm sendiri lah ye?... :)


p/s carik ikut kampus cawangan. jgn carik ikut kampus induk (shah alam) utk permohonan kampus cawangan... 

uitm dihatiku ...kiki..sempat menyelit ;)

Tuesday, 10 September 2013

IKLAN BIASISWA TENAGA PENGAJAR MUDA UITM 2014

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 10:31 1 suka komen Links to this post
Sebelum ni, aku ada POST, pasal IKLAN TENAGA PENGAJAR UITM 2013 kan?
Masa tu iklan tu bagitahu PERMOHONAN boleh dibuat pada 1 August 2013
Disebabkan ada beberapa hal yang tak dapat dielakkan, tarikh permohonan dibuka telah di postpone..

So, tadi masa godek-godek FB, terpandang pekeliling yangh di SHARE oleh seorang kawan...



Iklan akan dibuka pada : 17 SEPTEMBER 2013 hingga 1 OKTOBER 2013

Sisi Borang permohonan (ONLINE) : http://onlineapps.uitm.edu.my/etpm/

Kalau ada pertanyaan atau nak sembang-sembang tentang TPM, boleh add FB akaun ni (sorry, tak dapat nak jawab soalan satu demi satu..) Tenaga Pengajar Muda UITM (FB)



Syarat-syarat asas :
1. Mesti dah grad (Sarjana Muda) untuk apply MASTER.
2. Belum sambung MASTER/PHD dimana-mana IPTA dlm atau luar negara



* Selamat mencuba !!! Kalau ada rezeki korang tak kemana. Yang penting, kena pastikan bidang apa yang korang minat dan nak ambil. Lepas make sure, first degree tu ada kena mengena dengan master yang korang nak apply.

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea