My KepoChi~

Monday, 26 May 2014

Tempahan Penginapan Bercuti di Singapura : Fragrance Hotel Singapore

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 11:50 0 suka komen Links to this post
Kalau ikutkan pada awalnya, plan nak berduti ke Singapore ni nak dibuat next year 2013. Tetapi, entah kenapa..my parents in law decide nak pergi awal, dah lama katanya tak lawat sedare mare kami kat sane. Aku off course, excited. this is my first tyme jumpa they all face to face after we get married. Actually, my hubby relatives ada datang ke majlis perkahwinan kami last year. Tapi..mase tu jumpa gitu-gitu jek. Salam-salam laga pipi..tak sempat nak beramah mesra. 

So, we plan nak stay kat Singapore for three days and two night pada awalnya. Even, we have relatives at Singapore, it is convenient for us to book a hotel instead of staying at their houses. Bukan ape..kami ni datang berbondong-bondong..9 orang kesemuanya. Tak naklah menyusahkan sedara mare. ye tak?

So, after searching few hotels yang kami rasa affordable dan boleh la... Usha-usha kat Agoda.com dapat beberapa list hotels yang dalam range our budget. So, we choose Fragrance Hotel Singapore. Sebelum wat final decision, aku apelagi..buatlah sesi selidik menyelidik ni. Macam biasa, buka tripadvisor dan baca all the feedbacks and comments about this hotel. Fragrance Pearl Singapore Hotel Review

sila usha2 kat siniFragrance Hotel

jangan terperanjat, kalau type nama fragrance hotel ni keluar macam-macam nama. actually, hotel yang sama tapi pada lokasi yang berlainan. and off course, harga & standard hotel pon ikut lokasi sesebuah kawasan. kalau kat Clark Quey mestilah tak sama kat Geylang kan?
rasa-rasa nak yang budget, boleh pick Joo Chiat or Geylang.
At first, we decided Joo Chiat sbb harga affordable..but it's already fully booked. Sedihnya!
We all kalau boleh try nak elak Geylang. Yelah...takut murah-murah tapi area 'Hayam'..
Disebabkan nak cepat-cepat & malas nak pikir panjang, we all booked  Fragrance Pearl Hotel, Geylang kat Agoda.com. kekadang kat Agoda.com harga dia lg murah drpd direct booking kat hotel tu sendiri. 

soon after we already booked the hotel, my hubby second cousin yang stay kat tampineses told us that our hotel probably located in red area. red area? apekah?
hahaahaha...alah..lokasi panas yang ramai prostitutes tu?
kami terus...ooopsss...terkejut ! tapi, bila tengok websites and our hotel building, aih..nmpak sangatlah segak tak seperti hotel2 hayam kat Malaysia. dalam hati ni dh risau gak, tp disebabkan telah ter'booked & dah settle bayar via credit card untuk 4 bilik, takkan nak cancel kot? Lalu cepat-cepat pujuk diri. " ok kot.....kita duk hotel untuk tidur dan rehat2 jek. tak payahlah nak merayap malam-malam buta carik pasal. ye tak?"


To be continued :
*ni post berkurun menangguh, ditangguh...




Friday, 27 September 2013

Iklan Kekosongan Jawatan di 3 Kampus Baru UiTM : UiTM Jasin, UiTM Tapah, UiTM Pasir Gudang Oktober 2013

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 08:30 3 suka komen Links to this post
Sebenarnya baru sedar minggu lepas yang UiTM ada offer iklan kekosongan jawatan untuk 3 Kampus Baru UiTM di 3 Negeri :


  1. UiTM Tapah, Perak
  2. UiTM Jasin, Melaka
  3. UiTM Pasir Gudang
Tarikh akhir : 7 OKTOBER 2013

Memandangkan ketiga-tiga kampus masih belum beroperasi, maka segala iklan dan borang boleh di download di kampus-kampus negeri yang sedia ada. Sebagai contoh :

  1. UiTM Pasir Gudang - boleh refer pada website UiTM Johor (Segamat). Try taip kat google : johor.uitm.edu.my. (nak paste link kat sini, website uitm johor tak boleh bukak since tadi..advisable guna INTERNET EXPLORER.. 
  2. UiTM Tapah, Perak - boleh try link ni Iklan Kekosongan Jawatan UiTM Tapah @ search kat google - perak.uitm.edu.my
  3. UiTM Jasin, Melaka - hah, yang ni pon same try tak boleh bukak2 .. @ search kat google : melaka.uitm.edu.my
cth jawatan di UiTM Tapah... ada banyak lagi. nak upload pdf format kat belog ni tak boleh.. so,kena carik kat website uitm sendiri lah ye?... :)


p/s carik ikut kampus cawangan. jgn carik ikut kampus induk (shah alam) utk permohonan kampus cawangan... 

uitm dihatiku ...kiki..sempat menyelit ;)

Tuesday, 10 September 2013

IKLAN BIASISWA TENAGA PENGAJAR MUDA UITM 2014

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 10:31 1 suka komen Links to this post
Sebelum ni, aku ada POST, pasal IKLAN TENAGA PENGAJAR UITM 2013 kan?
Masa tu iklan tu bagitahu PERMOHONAN boleh dibuat pada 1 August 2013
Disebabkan ada beberapa hal yang tak dapat dielakkan, tarikh permohonan dibuka telah di postpone..

So, tadi masa godek-godek FB, terpandang pekeliling yangh di SHARE oleh seorang kawan...



Iklan akan dibuka pada : 17 SEPTEMBER 2013 hingga 1 OKTOBER 2013

Sisi Borang permohonan (ONLINE) : http://onlineapps.uitm.edu.my/etpm/

Kalau ada pertanyaan atau nak sembang-sembang tentang TPM, boleh add FB akaun ni (sorry, tak dapat nak jawab soalan satu demi satu..) Tenaga Pengajar Muda UITM (FB)



Syarat-syarat asas :
1. Mesti dah grad (Sarjana Muda) untuk apply MASTER.
2. Belum sambung MASTER/PHD dimana-mana IPTA dlm atau luar negara



* Selamat mencuba !!! Kalau ada rezeki korang tak kemana. Yang penting, kena pastikan bidang apa yang korang minat dan nak ambil. Lepas make sure, first degree tu ada kena mengena dengan master yang korang nak apply.

Tuesday, 30 July 2013

Iklan Biasiswa Tenaga Pengajar Muda UiTM 2014

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 21:19 2 suka komen Links to this post

UiTM mempelawa Bumiputera Warganegara Malaysia yang dinamis dan ingin membina kerjaya dalam bidang pengajaran dan penyelidikan serta mempunyai kelayakan yang diperlukan untuk memohon biasiswa di bawah Skim Tenaga Pengajar Muda (TPM) Universiti Teknologi MARA Tahun 2014 bagi mengikuti kursus-kursus Ijazah Kedoktoran dan Ijazah Sarjana dalam bidang-bidang pengajian sepertimana yang telah ditetapkan oleh Jawatankuasa Latihan & Pembangunan Staf (Induk) UiTM
Cara-cara Memohon

Tempoh Iklan
  • Iklan akan dibuka dari 01 Ogos 2013 hingga 21 Ogos 2013.

Syarat
  • Syarat-syarat kelayakan memohon adalah seperti yang diiklankan.
  • Sebarang permohonan yang dibuat TANPA mengisi borang TPM secara atas talian TIDAK AKAN DIPROSES


Kepada yang berminat, boleh apply online

Dapat atau tidak, belakang kira. Sebab ape? ada yang kata FIRST CLASS HONOUR je akan dapat OPPORTUNITY macam ni. ada kata below 3.5 tak layak. mmm...nasihat aku..apply dulu ye? Sebab nak cakap pun macam susah sikit. Lain course lain competition. Mungkin rezeki korang kat situ ada. why not. cuba. 

PROSES ni AMAT PANJANG dan agak COMPLICATED sikit. So, BERSABAR banyak-banyak ye.. Sebab after application, kena tunggu few months (3 months and above) untuk INTERVIEW. Lepas 2 INTERVIEWS, kena tunggu untutk RESPONS (few months, kekadang more than 6 months). After that, kena TUNGGU untuk OFFER LETTER. Lepas OFFER LETTER tu adalah lagi few things kena SETTLE

So, TUNGGU dan SABAR adalah perkataan paling sesuai untuk yang berminat dengan TPM ni. 


* Aku tunggu lebih setahun untuk OFFER LETTER, dan hampir dua tahun untuk SAMBUNG MASTER. masa banyak bazir kat menunggu, banyak konflik berlaku, banyak offer yang ditolak, banyak dilema yang kena hadap, banyak pergorbanan yang kena buat. 


Balas dendam ! Nak marathonnnnnn

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 01:37 2 suka komen Links to this post
Haiiaaaa...rindunya kat my cute belog ni...
Dah bertahun tak update entri, tak blogwalking, tak sebok menyinggah rumah orang
Hanya tumpukan kat thesis aje
Mesti orang cakap poyo je..orang lain thesis jugak, tp belog tak bersawang..
Hehe..
Honestly, takde mood nak membelog..
Just tetiba macam terpikir
NAK BALAS DENDAM!
Lepas submit thesis, ai nak marathon membelog....
Masa tu kan banyak masa free sementara tunggu VIVA
Tak sabar. tak sabar
Tiga bulan aje lagi....

Tuesday, 28 May 2013

Indahnya Pulau Tioman

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 08:34 0 suka komen Links to this post
Melihat keindahan alam, hati jadi tenang..ada rasa yang sukar digambarkan...kan?
Sesekali teringin nak get away, lari dari sebuk rutin yang tak pernah sudah



Wednesday, 22 May 2013

Bermain bersama Mocha

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 23:37 0 suka komen Links to this post
Hmm....dah lama tak hapdet belog
rasa macam kekok pulak nak menulis...
Idea dah lari ke thesis
So, layankan je Mocha kesayanganku ini yang menjeng, ngengada & manja ;)

cak ! ooo....sedapnye tido

kite dengki lagi...ceh, taknak bangun ye?

usik lagi...mak ai, lena pulak dia ;)

dan lagi....

dan lagi...

ahhh......give up la nak kacau mamat sekor ni...


* macam ni lah orang takde anak lagi..gomol kucing puas2 lah ye?...dah de baby nt, kucing2 semua pakat duk jejauh lah ek? mummy tak bagi duk dekat2.. takut kena athma..


Saturday, 23 March 2013

Kajiselidik Pengunjung di Hutan Rekreasi Sg Congkak dan Hutan Lipur Khancing

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 03:34 5 suka komen Links to this post
i'm back!

Actually, datang jengah belog ni sebab ade keje nak kena settle

Anyway peeps..
ade sape2 tak pernah gi mandi manda, picnic bagai kat Hutan Rekreasi Sg Chongkak dan Khancing...??

Hehe..
Kalau pernah gi, sudi2 kanlah jawab soklan kajiselidik yg pjg berjela ni ye?
tak susah pon, klik jek..

klik below darlss,

air mengalir di Sungai Congkak, Hulu Langat


Air Terjun Sungai Gabai

Friday, 22 June 2012

PETUA IMAM SYAFI'I

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 09:53 9 suka komen Links to this post
EMPAT PERKARA MENGUATKAN BADAN

  1. Makan daging
  2. Memakai haruman
  3. Kerap mandi
  4. Berpakaian dari kapas
EMPAT PERKARA MELEMAHKAN BADAN
  1. Banyak berkelamin (bersetubuh)
  2. Selalu cemas
  3. Banyak minum air ketika makan
  4. Banyak makan bahan masam
EMPAT PERKARA MENAJAMKAN MATA
  1. Duduk menghadap kiblat
  2. Bercelak sebelum tidur
  3. Memandang yang hijau
  4. Berpakaian bersih
EMPAT PERKARA MEROSAKKAN MATA
  1. Memandang najis
  2. Melihat orang dibunuh
  3. Melihat kemaluan
  4. Membelakangi kiblat
EMPAT PERKARA MENAJAMKAN FIKIRAN
  1. Tidak banyak berbual kosong
  2. Rajin bersugi (gosok gigi)
  3. Bercakap dengan orang soleh
  4. Bergaul dengan para ulama




Sumber : Anis/bil.176

Thursday, 21 June 2012

Mencuri , kecurian, dicuri....

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 12:47 5 suka komen Links to this post
Cerita ni pagi tadi, masa hubby nak pergi keje. Bukak je grill pintu..hubby terperasan sesuatu. Sandal buruk yang dia pakai hari-hari pegi kerja dah lesap! 
" Ayang tido pukul berapa malam tadi ?"
" Lepas Azan Subuh rasanya..."
" Kenapa?"
" Tak dengar ke bunyi tapak kaki orang lalu lalang?"

Aku? Fikir. Ermm....memang tak perasan. Mana taknya. Kami duduk dalam bilik, pintu kunci rapat-rapat sebab pasang aircond. Memang kedap udara...langsung tak dengar apa yg jadi kat ruang tamu. Lagipun, hehe..manalah aku dengar. Aku pakai headphone..ulang lagu korea berkali-kali. Nak layan mata punya pasal..

Kushhhh.....semangat. Geram bila diingat-ingatkan. Sandal Lois tu, dah buruk.. Raya yang lepas kami beli d Kota Tinggi. Hubby memang suka pakai sandal tu bila bawak kete. Sampai office, hubby tukar kasut keje dia pulak yang dah memang spare kat office. Kiranya..memang pakai hari-hari..  Bila hilang macam tu aje, memang geramlah. Dah lah hubby jenis setia pada satu-satu barang. Kalau dia suka satu benda tu..dia akan pakai benda tu aje..sampai lunyai..hehe

Bila jadi macam ni..seolah2 satu petanda yang tak elok. Orang dah mula perhati rumah kami. Kalau ikut kata jiran-jiran, tak pernah ada sebarang kes kecurian berlaku kat area sini. Adoiii....aku pun mula tak sedap hati. 


Sebab:

1. Rumah kami rumah paling tepi. Kiranya kalau dari jalan masuk...memang rumah kami yang orang nampak dulu. Lot sebelah dan depan rumah masih kosng dipenuhi semak. Takde rumah atau apa-apa structure yang halang pandangan orang pada rumah kami.
2. Rumah paling tinggi. Sebab tapak rumah saja dah tambak dua kaki dari rumah-rumah lain kat area sini. So, paling jelas untuk 'pencopet' aim. 
3. Rumah paling terserlah, sebab rumah, tembok segala warna putih bersih. 
4. Tembok dah didirikan, tapi pagar berduri, bergerigi, utk safety tak pasang lagi. Adoooiiiii..... kalau orang nak panjat mudah aje. Even ada longkang kat sekeliling rumah.

Langkah keselamatan

1. Lampu belakang rumah kena bukak setiap malam. 
2. Pastikan semua pintu diselak
3. Barang berharga simpan elok-elok di tempat selamat
4. Kasut yang berjenama dan mahal letak dalam rumah
5. Tangga kat luar rumah kena sorokan.
6. Kena tanam banyak-banyak pokok cactus banyak. Especially kat sebelah rumah yang ada potensi untuk dipanjat. Hehe...biar dia kena duri kaktus tu!
7. Siang-siang, kalau nak bukak pintu luas-luas. Pastikan gril pintu telah di locked. 



p/s : risau pulak nak tinggalkan rumah lama-lama masa raya nanti. Hmm..bukan nak tuduh sesiapa. tapi...entahlah... Harap bukan 'mereka'. Actually nearest my house...'ada yang drug addicted'..seriously, tak nak tuduh..tapi kalau family sendiri pun dah bising-bising dengan peel diorg yang 'pjg tgn' tu,apa lagi kita ni.. 

p/s/s : adoiii.....kena berjaga - jaga ni!

 

diana@B.K.K.C Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea