Saturday, 12 March 2011

~~~bestnyer kalau ada org sponsor honeymoon kat sini

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 00:52
Aruba
 ~ Netherlands Antilles ~


suke?
kalau tak suke, meh tengok kat bawah ni lagi....



~ Baros, Maldives ~
There are over 80 Beach Resorts in The Maldives. Ini adalah salah satunya!!!



meh kita tengok serba sedikit tentang Baros ni:

Orang kata tempat ni tak berhabitat dulu-dulu. Ye ke? Tapi terlalu banyak nilai komersial. Aku setuju!!
Bagi observer yg tidak bertauliah seperti aku, Maldives ni..Ya Allah, dikurniakan struktur muka bumi yang pelbagai, scenery attributes yang terlalu menarik dan indah..yang sukar nak dikata lah.  walaupun dikatogerikan sebagai 'The Smallest Asian Country' in population and land area

dan jangan terkejut Maldives adalah 'the lowest country on planet' .Hah? ye... With an average ground level of 1.5 metres (4 ft 11 in) above sea level.

Maldives ni bentuk muka buminya tidak berapa tinggi. Yelah...tempat tertinggi nya pon adalah  the lowest highest point in the world, at 2.3 metres (7 ft 7 in)

1 Foot = 0.3048 Meters
7 foot = 7 x 0.3048m
jadi    = 2.1336 Meters ??

~ mari kita ambik tahu tentang Maldives ~

terdiri daripada kira-kira 1,190 coral islands, 26 atolls
apa itu atolls? 
atolls adalah,pulau-pulau yang terbentuk daripada corals yang mengelilingi 'lagoon' secara penuh atau sebahagian sahaja. (nak lebih faham..lihat pics di bawah)
 
yang kiri tu, diambil dari image satellite.
yang dikanan, adalah contoh atolls yang lengkap mengelilingi 'lagoon'

aku paling suke pics atolls ni..eventhough kalaulah kita berezki pergi ke sana. Kita manalah nak nampak atolls tu dari tempat kita berdiri..namun for sure kita akan dapat melihat keindahan+kebiruan air lautnye (kompem je..macam pernah pergi??)


~ Beach Bottom Bay, Barbados~

 ~ Binningup Beach, Western  Austrlia~




~ Blue Lagoon - Oldeniz Beach  Fethiye - Turkey



dan sekali lagi biji mataku telah tertarik akan keindahan ciptaan Dia yang maha Esa~~
agak-agaknya lah kan, aku memang suke yang ada 'lagoon' ni..compare tu pantai-pantai?
Yup..
pantai tu si dia je suke..aku kureng sikit...
Oldeniz atau disebuÖlüdeniz ni adalah laut mati (dead sea) adalah sebuah perkampungan resort kecil di daerah Fethiye. 
ada orang describe tempat ni sebagai ' Shangri La Paradise' (hehe...sampai la ni pun aku tak tahu ape maksud shangri la tu..kena research ni..)
ada jugak kata, tempat ni umpama mimpi jadi nyata...tapi terlebih jugak orang interprate as 'syurga dunia'...heaven on earth ~~




~ Bora Bora Pearl Beach One ~Polynesia

hari ini, adik-adik dan kawan-kawan..kita belajar geography ye?
dimana Polynesia?
ada jawapan...hehe..saya jugak tak tahu. Terus gooogle...
Polynesia adalah  is a subregion of Oceania. Lah..Oceania tu ape pulak? dimana?

dah dapat agak?
emm...
File:Map OC-Polynesia.PNG
kalau globe..dari Australia tu kita pusing ke kiri maka kita akan berjumpa dengan Lautan Pasifik...area2 situlah..hehe..
di panggil jugak Polynesian Triangle kerana bucu-bucunya bertemu di HawaiiNew Zealand and Easter Island.



Burj Al Arab, Dubai - United Arab Emirates
lambang kemewahan~~ceh gitu..
tempat ni cantek, namun man made, tak original..hmm..



La Dique - Anse Source D'Argent Seychelles

selalu dengar kan Seychelles..
terletak di utara madagascar, dan timur Kenya.


orang kata Seychelles ni world leader in 'sustainable tourism'...pelancongan lestari..due to sustainable development.


hm..nampak gayanye..kalau benar bagai dikata. Tempat ini mesti very the very natural..




Phi Phi Island, Thailand

tempat ni cantek kan? namun telah dilanda Tsunami pada Disember 2004. 
Dolu-dolu, tempat ni dihuni masyarakat beragaman Islam yang bekerja sebagai nelayan..
nama nya pun dipercayai berasal daripada Bahasa Melayu..'Pulau Api-Api'


Dijadikan National Park pada 1983 (bidang yang gue suke ni...)
so, segala aktivit tertakluk lah pada akta-akta National Park mereka ..


Macam biase, Thailand ni tempat shooting penerbit-penerbit filem antarabangsa. termasuklah Phi Phi ni.  The Beach (2000) . Dilakonkan oleh Leonardo Di Caprio yang di adaptasi dari Novel

Tak silap aku, citer ni dolu ber kontroversi...bila kuselak2 history..maka memang sah lah.
Environmentalists marah giler kat krew 20 th Century Fox ni kerana telah mengubah landscape semulajadi kawasan tersebut untuk menjadikan ia lebih lebih 'paradise like'.  Ada ke derang suka-suka meratakan bukit pasir, pi bersih sume pokok kelapa dan rumput untuk menjadikan pantai tersebut lebih luas. Ade ke..??

Century Fox yang ternyata bersalah telah membelanjakan wang sendiri untuk pulihara tempat tersebut seperti adanya. TETAPI, pihak environmentalist telah menfailkan kes tersebut ke mahkamah atas kesalahan melakukan kerosakan ekosistem yang mustahil boleh dipulihara semula. Last-last citer tersebut kena banned pada tahun 2000 kerana isu-isu sensitif masyarakat Thai sendiri. (derang ni..memang tak sensitif...mata duitan sungguh)

Tropical Beach & Sea near Durness, Scotland
Scotland memang cantek!!
Kata kawan aku yang pernak studi kat UK dulu..nak pi jejalan kat UK p la Scotland. Natural surrounding dia..fuhh..terbaik..
memang betul..
dari pics dia n wife kat sane, memang bnyak kat scotland~~~



dah habis? ermm...banyak lagi sebonar eh..tapi den bagi yg ni jo. Karang penuh pulak page ni ngan gambo-gambo cam gini. Tak larat pulak mata korang nak view sampai ke bawah 

0 suka komen:

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea