Thursday, 16 June 2011

Weds: Duri-duri dihatiku

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 09:52
org kate kawen citer kenalah best..best...
kenapa nak review sedih?

[ mak ngah, mak, dan cik midah...3 beradik yang banyak bantu kami ]

sebab kawen dan segala mcm persiapan..disulami dugaan dan kesedihan sebenarnya..
aku sakit.. small matter..
'perforated apendicitis' jek...yg berbulan-bulan wound taknak baik... bukan mati pun... (pujuk hati aku...)

mase aku admitted raye ke empat last year (bulan 9)..
inilah insan yang duk menghuni kerusi hospital 23 hari lamanya menemaniku...
inilah dia insan yg couldn't say NO pada aku yg maha mengada-ngada...
inilah jugak insan yg duk terpacak menemani aku ke HSI berulang alik...5 bulan lamanya..

dan bila...MAK tetiba muntah darah...admitted d Hospital Kota...aku lah paling luruh...
sebab mak yang kuat membebel dah diam..dan tak larat nak cakap...
sedih,usah cakap...

lepas tu..aku ingat bila mak dah discharged..everything gonna b okay..
dr kate..
"mak stress ..kurang rest..maybe because tido tak cukup...sebab jage aku kat spital..."
aku lagilah sayu..
yelah..sakit-sakit aku ..tido lena atas tilam empuk HSI..
yang mak pulak..duk menjaga menemani..
tido duduk atas kerusi keras mcm batu hari-hari ..
mana mak tak sakit-sakit badan..

bulan 2 lalu..aku terkejut lagi..
menangis aku tak henti2..depan my future hubby (mase tu.. n his family) bila tahu mak admitted lagi..
kali ni ..terus ke HSI..

mase aku smpai..tak boleh nak ckp...
mak diam..mengangguk..
aku salam ..cium dia..aku nangis (dah dasar gembeng..rupa itulah..)
yg paling kebetulan..katil n ward..adelah exactly the same as tempat aku dulu..
ward 6..pembedahan..katil no 17..
seminggu...doktor takde jawapan bagi status mak..just wait n see..after procedure over procedure (macam biase..)
sebab mak muntah darah and demam..derang assume yang mak kena denggi berdarah..
apehal pulak? 
mase tu rasa nak marah sangat..
ade logik ke..org kena demam denggi...berdarah...amik masa berbulan-bulan??
mak dah muntah darah since november ag...and sekarang..dah february...
takkan deggi kot..
at last..bukan denggi.. (kan dah cakap...)

mak discharged jugak..but kena berulang alik ke HSI..
ambil darah..apa sahaja prosedure segala...Xray...scan and whatsoever...
masih menunggu dengan sabar..

keputusan keluar...
-
-
dan kami...
hanya Allah sahaja yang tahu..sedihnya bila mak terpaksa ulang alik ke Hospital..
-
-
-


masa pernikahan aku, tu..mak duk bersandar kat tiang...kata mak tak larat dan pening...
kesian mak...
tengok 2 org adik aku ni yang asyik sangat bergambar.. (plus my 2 nieces...)

3 hari sebelum majlis pernikahan aku... 28 mei 2011..
iaitu pada 25 mei 2011..
mak perlu menjalani rutin rawatannya di HSI..
seperti biasa..
jika mak perlu melakukan 'scop' ...dan prosedurnya (tak reti den nak nyebut)
mak tak dapat nak makan 1, atau 2 hari..
sebab dada mak akan rasa sakit..dan sempit...
bayangkanlah,,,
sedang orang kampung dan sedara mara duk merewang di luar.. bergelak ketawa...
mak terbaring di katil...lemah..sebab tak boleh nak makan...

tapi alhamdulillah..sehari sebelum majlis..mak dah boleh bangun..
menjenguk orang-orang yang datang..
dan macam biasa...
'menyibukkan' diri itu dan ini umpama mandor (kate mak cik aku..)
jugak mengkritik itu dan ini.. (hehe..mak aku memang pengkritik no.1)
-
-
alhamdulillah...
[ mak ngan adik bongsu aku, fateha ]
-
-
majlis berjalan dengan riang rianya...
[ mak & abah..jua pembantu mak, mak ngah ]

tengok..bukan main sebuk nya mak aku dan abah sebagai 'tuan tanah'..hehe..

tapi satu jek..kalau perasan..
mak aku memang susah nak senyum bila bergambar...
memang selalu macam ni..
tapi kali ni..mak nampak lemah sangat..

[ adik beradik mak...makcik aku..sepupu sepapat aku yang sedondon ]

petang tu....masa kami duk sibuk nak pi shooting outdoor..
dua org adik aku yang sibuk nak ikut sejak dulunya ni..(nak interframe)
tak jadi nak ikut...
" mak muntah darah lagi tadi..kitorang kena ada kat rumah" kata Dayah buat aku terpana..
nak menangis pun ada...
"cepatlah pergi..cepat balik...." kata dia.
aku dah tak sedap hati..outdoor rasa cam tak begitu nak menyenangkan hati...
bila tengok mak Ok..
aku pun terus pergi ke Balau..area laut segala...
snap sikit-sikit buat kenangan..
sedang hati...
-
-
-
sehari selepas majlis..
semasa dalam perjalanan ke bandar kota tinggi..
barulah adik bongsu aku..si teha ni bukak cerita...

sebenarnya..
masa last jumpa doktor hari tu...
doktor cakap dengan mak in person..
keadaan mak dah teruk sangat...
dah final stage...
-
-
-
-
'kalau lepas ni..mak muntah darah dengan banyaknya..dah salur darah mak pecah..
tak boleh nak buat apa dah..kami kena redha..'
-
-
aku pandang pokok kelapa sawit dikiri aku...
mase tu memang aku tengah layan dslr aku ni...maklumlah baru keluar kotak (hehe..barang hantaran)
-
-
terus aku rasa..
cam air mata aku mengalir perlahan-lahan...
aku kesat
taknak bagi adik aku nampak
bukan apa..
kalau aku sebagai kakak tak kuat..tak tabah..
macamana pulak aku nak buat mereka kuat&tabah bila hadapi semua ini?
-
-
aku tahu..
si dia mesti tahu...
wife nya ni
memang macam ni
-
-
suke menangis
-
-
-















4 suka komen:

Sue said...

Selamat pengantin baru D...semoga bahagia selamanya...

cik anis said...

selamat pengantin baru dear..
tabah lah dengan setiap dugaan tersebut ye..anis doakan semuanya baik2 je..jgn lemah dear.. :)

LanaBusyBee said...

tahniah D ^^...alamak, xleh nk upload la, kan file sharing dh kena block huhuhuhu

Bila Ku Kata Cinta... said...

sue: tq

cik anis: ermm....cuba utk tak layan perasaan..kalau teringat menitik2 air mata ni..nak wat keje pon tak boleh..pk kan emak kat kg jek

lana: ye ke..?? alamak...d tak boleh lah download drama korea ag..huhu

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea