Wednesday, 13 July 2011

keje ni perlukan skill dan teknik yang betul

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 11:47
serius..
aku surrender

angkat bendera putih..
kalau disuruh aktiviti begini

hehe..abah gigih mengupas kelapa sebab mak request nak buat masak lemak ketam untuk menantu sorangnya itu..hehe..mr demuk aku lah


generasi muda macam aku, yang walaupun asal dari kampung...
ape pon tak tahu...
ape pon tak boleh...
hehe

abah aku..sempoi je..guna cangkul kupas sabut kelapa tu...
kalau aku..guna parang bolehlah..
tapi satu demi satu
sikit demi sikit..
ambil masa lama dari yang sepatutnya
abah dah dapat 5-6 biji..aku sebiji pon terhegeh-hegeh...


mau berkematu mak aku menunggu nak menggulai ketam...kalau akulah yang diberi keje2 adhoc mengupas ni..

31 suka komen:

Qaseh dalia adelia said...

umah qaseh ade.. try buat tapi takut tersodok perut je ..kelapa tah kemana

Diana @ bilakukatacinta said...

tulah qaseh..takutlah tercucuk menda yg tajam tu kan? hehe..org pro mcm abah kite bolehlah wat

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Teringat kat KG..kat KG ayahlah punya tugas kupas klapa mcm ni.. ;)

Zil said...

Dee, lajunya update blogs.. zil je yg terkedek2.. hihihi...

Bidadari Syurga said...

cantik blog awak kemas blog... sejuk mata memandang...

ok untuk komen artikel nie...
saya pernah sekali guna cacak khas untuk kopak kelapa nie... alih2 kena perambat sebab main sengsorang... huhuhuhuhu. tapi abah awak teror... guna cangkul aja... isk isk isk

aDieyZa said...

zana x pernah buat.. kalau nak masak, beli kat kedai jer.. zana pun surrender la mcm tu!!

mizzkechique said...

kt kg MK ada alat utk kupas kelapa ni, kitorg panggil sumbat.. tkt nk buat sbb tkt tertusuk perut... errr..
parut kelapa berani la..

Miss Sunshine said...

tak pernah buat jugak... tapi mcm teringin je nak buat... ^_^

Diana @ bilakukatacinta said...

lily: tulah..tugas ni sape2 pon tak reti kat umah dee

zill: nak tahu rahsianya?? hehe..dee takde keje dah 2,3 ari ni..sepanjang ari ngadap blog...'bos' dee takde ape2 projek...tu yg dee free tu

bidadari: thanks...ats pujian tu..takut tercocok perut

zana: dee beli yg dah siap perah kat kedai2...kalau guna instant rase dia kureng lah

MK:ohoo..name dia sumbat?? ni nama dia cangkul..heeh

Ms: try Ms..tp hati2 tau

dwaty said...

mengupas kelapa aku ok lagi... tapi bab parut kelapa aku surender.... mesti tangan luka2...

Diana @ bilakukatacinta said...

aiyak..hehe...dee boleh jek..tapi kuku tgn semua luka lah..kat kg xde lg mesin parut kelapa..sebb jarang msk lemak walaupun pokok kelapa bnyak

ieda said...

ekekekek nie org tua2 dulu selalu gune .. even hubby akak punn pandai gune .. cuma akak .. x pernah sentuh punnnn risauu uuu :)

zOeY zAu YaH said...

ngeri nk buat benda tu haha

Diana @ bilakukatacinta said...

akak..terrer lah hubby akk pandai gune menda alah tu...hubby kite..xtau pon

lieyalatif said...

aiyoyoyoyo...hanye yg pakar boleh melakukannye...lieya nak gune santan pun beli yg dah siap kat pasar tak pun beli yg instant kat carefour jek wakaakakakaka....

Murni Delights said...

salam perkenalan...
wah teknik terbaik tu..saya mmg tak pndai la cam nie..mau nyer berjam2..

JIVEBUMZ said...

salam perkenalan,
hahaha akak pon org kg jugak.. biasa balik kg mak yg kupas kelapa tu akak surender tak reti ar heheh

Mia-Ina said...

biasalah tu dee, bab mengupas ni bg org tua cpt je..kte yg muda..mmg mcm dh mati enjin lak.tu belum cite kukur kelapa g...la ni semua pakai mesin je

Diana @ bilakukatacinta said...

lieya: hehe..samelah kite

murni, jivebum : alamat tak masak lah mak kite

~ yus ~ said...

salam kenal diana...

tq tinggal jejak di blog akak ya..

Kalau diana nak tahu, emak akak pun pandai kopek kelapa guna cangkul ni. Memang selamba je dia buat..

Laa ni suami akak pun dah pandai jugak, tp akak..surrender...hihi

Pos Terkini ~yus~ .::Rabu banyak kata...(^_^)::.

sarah mohamad said...

biasalah orang muda. kalau orang yg dah berpengalaman buat ni, zupp zapp dah siap dah hehe

Kakzakie said...

Diana nak tahu kakak panggil alat tu selumbat (bahasa jawa) hehehe....

Diana @ bilakukatacinta said...

kak yus: dahsyat kan org tua kite..derang boleh survive ngan mcm2 cara..kalau kitelah....hai...xtau pe jd

sarah: betoi tuh...mcm klaapa..lagi tua lagi power

kakzakie: ye ke selumbat?? kite name jek jawe..tp tak tahu pon ape nama benda tuh

fatin syamimi abdul rashid said...

mimi teringin nak wat suma ni . sbb nak merasa semua aktiviti kg . huhuuh . btw . thanks for your coment at my blog . mimi dah follow awk balik . insyaallah . saya akan komen dgn kerap . yey :D

Papa Mifz said...

papa mifz surender bab2 mcm nih...rela g kedai beli...haha

Diana @ bilakukatacinta said...

mimi: thanks laling....

papa mifz: try sahut cabaran ni..??

ibuintan said...

guna cangkul je... kalau dah biasa cepat je kan

anisalya said...

saya still boleh kupas kelapa...

...sWeeT uMi... said...

seyes umi pun tak reti, tak pernah lg seumur hidup ni ngupas2 kepala ni huhuhu...tgk cam senang tp kalu buat mmg menguji skill gak la...

Diana @ bilakukatacinta said...

ibu intan: hehe...yup...org lame lah katekan

ani: boleh kupas..tp takdelah seterrer abah sy

sweet umi: tulah..kat bndar ni sumer dah ready made...kuar ongkos jek

liyana said...

kira ok la awk dpt jgk kupas kelapa guna parang walaupun lmbat, sy ni boli yolah kek kodai santan, ape pun x boleh, hahaha

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea