Thursday, 14 July 2011

Yok kita belajar bahasa Johor

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 09:03
kan dah kate..
blog aku ni blog syok sendiri...
hehe..
tu pasal lah semua storry molly bersangkutan aku...laki aku....famili aku..kengkawan dekat dan jauh..jiran sebelah menyebelah..kawan satu opis...member same2 u...geng mesyuarat tingkap..dll..hehe

[straight to the point, ok]

aku selalu merasakan..(dululah...masa masih di bawah tempurung kelapa)
bahasa Johor ni..bahasa Buku...(gile standard lah...)
selalu jugak...dulu2 memikirkan..alangkah bestnya jadi org Johor yang mudah...tak perlu nak ber' slang..berloghat segala....
senang kata...belajar kat sekolah..jawab peksa...balik rumah..tengok Tv....itulah bahasa yang diguna....

tapi..
bila dah merantau jauh2 ke negeri orang... (jauh manalah K.Pilah....Jengka....ngan S.alam tu yek?)
hehe...
aku baru tersedar diri..
itupon setelah....

"Kak Dee....try pejam mata..." pinta R
" Okay...akak dah kejam ni...." kataku konfiden
"hik...hik...hik..." gelak2 manja Si R..
" Nape? " soalku penuh hairan.... Tutup mata pon kena gelak...??
" Kak Oi....pejam dan kejam tuh lain benar maksudnya...hehe.... Saje nak usik akak..sebab bf kite org johor pon cakap pejam...itu "kejam"....."

Pejam vs Kejam...!!!

-
-
sungguh
selama 26 tahun...
baru tuh aku perasan...
org kg aku menggunakan ayat yang silap dari segi bahasa Melayu standard
" kejam mata...."


lain-lain tatabahasa Johor adalah:

Almari Vs Gerobok/gobok

Karipap Vs Epok-epok

Tembikai Vs Semangka

Cucur Ikan Bilis Vs Jemput Jemput Ikan Bilis

Agar-agar Vs Lengkong

-
-
-
lagi..
lagi..



30 suka komen:

H.J said...

pelik juga bahasa johor ni.jangan syok sendiri suda.haha

cik anis said...

selimut = gebor

itu = anu (terus terlucah kan..haha)

Diana @ bilakukatacinta said...

pelik ke...??? tak pasan lah...ai..dh memang namanya blog syok sendri..

Diana @ bilakukatacinta said...

cik anis : hehe..ada penambahan tatabhse ye?? gebor...yup betul..anu?? hehe...ooppsss

cik anis said...

haha..selalu ckp mesti terguna perkataan anu tu..kalo dgn org luar memang diorg sangka kita mencarut la..haha

Diana @ bilakukatacinta said...

tulah cik anis...xde makna kite nak mencarut terang2ang kan...tp penggunaan 'anu' tu begitu berleluasa dkalangan org johor lah..

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

paham sikit2 la bahasa johor ni..tapi kalau suruh speaking johor confirm berterabur sbb bukan org johor.. hee~

Diana @ bilakukatacinta said...

ai izzat...bhse johor bhse melayu biase lah..cuma cara penyampaiannya tu ada len sket

Afikah Aziz said...

hehehe nak belajar lah,nanti leh cakap ng org johor

p/s : kak,nama saya Ika..'ana' tu maksud nye saya dalam bahasa arab hehe

Diana @ bilakukatacinta said...

hehe..boleh fikah..kecik tapak tgn nyiru akak tadahkan...hehe (ooppss..akak igt awak biasakan diri awk ngan nama "ana" tu..)

Niena Pengembara Ilahi said...

tembikai./ timun cino=kelantan

rara pinkmafia said...

wahhhhhh baru lagik kawen eh.hehehe.
sonok nya,boleh bg tunjuk ajar.

Diana @ bilakukatacinta said...

heheeh...len jugak bahsenya tuh...

aDieyZa said...

mak abah zana org johor.. so zana pun selalu gak terikut2 cakap johor walaupun dah duduk n9 lama..

zana suka lengkong!! hahahaha..

liyana said...

kite org pilah, dulu kecik2 sgt x suke dgn negeri kelahiran sendiri, xtau knape, mcm kampung sgt ke ape entah. smpai berazam xnak suami org nogoghi. sekali tup2 dpt org nogoghi gak, pdn muka, haha

fazilzura said...

heheh biasa le tu kan .. dialek tiap2 negeri kan lain2..

Cute MuM said...

hehe.. memang lari maksudnya tue..
sejak ada biras orng perak nie..
banyak gak bahasa die kami tak paham..
bahasa kami dia pulak tak paham..
huhu..

Diana @ bilakukatacinta said...

zana: nasib baik masih igt lengkong tu ape...huhu

ilyana: dee pernah studi kat uitm pilah dolu...kejab jek...so, boleh jugak lah kalau nak bercakap2 nogori..

MamaEma said...

BAHASA KELANTAN LAGILAH RAMAI YG TAK FAHAM KAN

Mia-Ina said...

sepanjang mia dok johor ni, x nah lak dpt kata2x cam2....klu sbeut pejam mata..depa kata pejam la tu...pelik bin ajaib lak ni..

roq said...

hahaha....best2.....

singgah2 la sini plak ye :)

Cik Ecah said...

waa mcm2 bahasa johor nih..
ecah xtau pun..
tp johor ni bnyak kaitan dgn jawa kan ;p

Kakzakie said...

Usah kata bahasa Johor susah
inilah bahasa yg paling mudah

kalau tak faham bahasa ini
mesti BM tak lulus lagi

Hikhik....kakak org Johor asli.

Qaseh dalia adelia said...

kejam ? haih mmg pelik hehe

Sunah Sakura said...

hehehe..saya pun da lama duk johor ni.. macam2 perkataan saya belajar..

wahida said...

pernah duk johor sebelas tahun...rindu lak ngan johor...huhu..

salam dear, thanks drop by my blog..awat tak follow sekali? huhu...

She's Gee said...

bahase pahang jahanam = sapan. pernah dgr tak? muehehe..

"Rindu pada Penamatnya"

sW33tdARLiNG said...

dulu2 masa sekolah duk kutuk apalah bahasa terengganu, negeri lain takde pun cakap loghat.. rupanya, setiap negeri ada loghat masing2... hehehhe

Diana @ bilakukatacinta said...

mama ema:bahsa kelantan mmang dah terang2 ade loghatnya..bahasa joho ni..org igtkan standard..rupa2nya len jugak..hehe

mia ina:hehe..kena bergaul ngan ramai org johor mia..hehe..len tempat..len sket style bhsa dia...

roq;wokey roq...


cik ecah:aah..eventhough..kat johor ada banjar..bugis..boyan..dll...tp jawa ni boleh dikira lebih bnyak dari len2..tu pasal lah bnyak mmpengsruhi cara idup n percakapan d joho

kakzakie:heehe...sy dpt A BM...

qaseh:pelik bin ajaib...

sunnah:boleh tmbah lagi tatabahsa baru ye?

wahida:eindu..meh lah singgah2..dear ada mslh dgn security..tak boleh nak follow opis hour..hehe

shegees:serius..agak tak pernah dengarlah dik...

sweetdarling:ganu ade dengung' d belakangnya..ye tak??

intan.maisarah said...

raya tahun ni
saya raya kluang

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea