Wednesday, 13 July 2011

tanda korang pokai....

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 08:33
bila nak tengah bulan..
korek2 duit..
erkkk....
dah susut, tak menggelembung macam masa awal bulan 
(itu akulah...)
masa tu..baru perasan..
alamak!!
lama lagi lah nak dapat gaji

hehehe....
sebab tu ke aku bawak bekal?

tak jugak..
sebab rasa sayang jek...dah berbelanja buat beli barang dapur..
tapi tak digunakan..

so, solutionnya...
pagi bawak bekal...
balik keje..petang masak

tak susah mana (utk pasangan single mingle lah ye? yg ade anak tuh...memang agak susah lah..)
bangun pagi-pagi..
tanak nasi
goreng apa yang patut..
tumis sikit-sikit...



menghendap-hendap kari ayam ciptaan sendiri yang entah ape rasanya...


lambatnya nak tunggu tengahari...huhu..den dah rasa nak ngam jek nugget ngan sambal belacan ni...hehe


oklah kan?
dari hari2 asyik spend 4- 5 hengget..makan kat cafe..
kalau seminggu? dah 20 hengget...kalau sebulan?????

beli barang dapur..sekali belanja untuk kami (famili yg ada 2 ahli jek..) = RM 30 ++ (seminggu)

* ayam separuh = rm 13 (lebih kurang..ikut saiz)
* nugget/hotdog = untuk masa-masa kecemasan, bila terlewat bangun pagi..
  + ketam hasil mancing memancing hari tu..ada lagi..
* sayur = rm 2 + 1 (3 ikat = sawi+kailan+bayam) + kacang panjang
*barang kering =  ikan bilis+bawang+cili+serai+halia+kunyit+lengkuas+kari+rempah tomyam (ape2 lagi...)

p/s: barang kering boleh guna.lebih dari seminggu....

bila dikira-kira..jimat sangat!!!...

untuk pengantin baru mcm aku yang baru belajar nak merencana hidup...
masih lagi terkial-kial mencari formula dan mengawal aliran tunai keluar masuk..
bulan pertama..nampaknya sedikit lari dari bajet...hehe

almaklumlah..dulu makan untuk satu tekak sahaja..spend duit untuk sewa bilik sahaja...api air share ber enam...malas-malas, lauk bungkus dari gerai makcik bawah rumah aku sauk..hehe...kalau lapang sikit..lepak-lepak makan nasi goreng Bara..takpun singgah di Restoren Manja... sekali-kali santap KFc n Pizza yang duk tercongok depan rumah sewa....

hidup..hidup...

entri ni takde kena mengena ngan pokai pun..

sekadar nak bagi bayang-bayang...
bila dah pokai , baru terasa nak bawak bekal ke?






dah jimat
selamat duit aku hari ini..

24 suka komen:

ikatankasihku said...

jimat, jimat, jauh lagi nak hujung bulan ni....

Diana @ bilakukatacinta said...

hehe..ye sis...jauh sgt nak ujung bulan..berjimat smbil mengisi perut

Farah Shamsudin said...

eh! tak semestinya pokai baru nak bawa bekal. saya sejak dari anak dara memang rajin bawa bekal nak tau sebab apa? dah tentu sbb hasil air tangan sndiri.. then saya tau kualiti kebersihannya.. sehingga kini saya mesti bawa bekalan untuk saya & en hubby..:)

ikatankasihku said...

ada na, RM85.00/box
ada sabun, cream siang & cream malam, tahan 2 bulan.emailkan akak alamat k ..

ikin@poly.my

Diana @ bilakukatacinta said...

puan farah : hehe..tulah..try nak mmpraktikkan diri ni..maklumlah..zaman anak dara..punya lah liat nak bangun pagi2..tido dah lah lewat 2,3 pagi..nak banguan kul 6 tuh susah sgt (maklumlah study..)

sarah-najwan said...

bagus plan gini
utk masa depan

sesetgh pasangan baru kawin
dorang lebih suka mkn yg beli
sb deme fikir nk msk xberbaloi
sb dua org mkn kan..

alimaz kembara terasing said...

ok la tu setakat dua mulut... kalau saya enam mulut kena suap... kalau tak masak alamatnya hujung bulan puasa semua..... heheheheh

Acik Erna said...

assalam diana..tak terlewat untuk acik ucapkan tahniah dan selamat pengantin baru.
bagusnya diana ni..baru kawen dan rajin masak dn bawak bekal..

Hida Yaya said...

i like la yana!!gud suggestion~~ehehe

Diana @ bilakukatacinta said...

sis sara: hehe...mase skang bnyak terluang kak...lom start study, so..sy wat lah ape yg patut..lagipon best..bila tengok hubby mkn

alimaz: yelah kak...sy phm..tengok mak sy pon camtuh..kul 4 pg dah bngun memasak sebelom gi keje...tabah betol

acik: harap..kerajinan sy ini berterusan lah hendaknya..hehe

yaya oiii: tulah yaya...merajinkan diri...

dayah

@e_da said...

salam kenal.. nice blog.. rajinnya memasak.. bagus juga untuk suami supaya selalu ingat air tagn kita

MrS. F!zA said...

bawak bekal lah jimat..kita pon bawak bekal wp ada anak..hihi..bgun awal2 msak..hubby pon mmg bwk bekal..

CikPuan Fara said...

rajinnya awk masak pagi2. saya xbwk bekal pergi kerja sbb tmpat keje saya mmg sediakan makanan percuma setiap hari utk staf. heheh cuba awk teka saya kerja kat mne? ;)

Diana @ bilakukatacinta said...

eda n fiza: itulah..hubby pon suke request itu ini..kalau petang dia rajin tolong memasak...pagi..takdelah..kite jek sorg2 kat dapor..

NM02 said...

bawak bekal lagi pueh hati

Kak Rosaliza said...

selamat pengantin baru diana, jauh lebih jimat n sedap msk sendiri dari kedai.

sesekali ok je mkn luar

Diana @ bilakukatacinta said...

fara: awk keje mane? ishh..siap dpt mkn pree....ni mesti food service kan? kfc..mcd..kenny rogers..??

nmo n kak ros: mmang puas ati..nak mkn apepon kite boleh masak...

sesekali makan luar jugak kak

aDieyZa said...

zana pun kadang2 bawak bekal.. rasanya mmg lagi jimat.. tp mmg kena rajin la bangun awal utk masak, sediakan barang2 be4 tido then bangun pagi terus boleh masak..

perancangan kewangan mmg sgt penting.. kena fikir keperluan berbanding kehendak..

QiuT Mummy said...

earm sy yg dh da ank sowg ni pn mmg kena berjimt cermat....brg ank jer stiap bln dh 100...tp sib bek encik asben ni mkn xcerewt...pew sy beli die lyn jelh.....tp pepn lbh sdap mkn di rumah wlaupn xsemewah di luar....idup berkeluarga cm ni lh die.... pepn slmt pengatin br....

Diana @ bilakukatacinta said...

zana: tulah....baru2 nak belajar idup berumahtangga

qiutmummy: sebab dah mula berkira2 pasal segala perbelanjaan lah ni..nak memulakan aktivti membawak bekal..

fazilzura said...

xyah tunggu pokai dik non... kalau dpt bwk bekal mmg beshhhhhhhhhhhhhhh

liyana said...

untung nya boleh bwk bekal.. tinggal same. boleh belajar kawal aliran duit same2. sy ni dh kawen pun still dok asing2.. sobb...sobbb

CikPuan Fara said...

heheh taklah. saya kerja bahagian admin kem plkn. utk semua staf/jurulatih kem mmg mkn disediakan heheh :)

ratusiput said...

ratu ske style cmni...tak kirela apa org nk kate yg pntg kite tak susahkan org...apa kite buat sme utk kebaikan family kite sndiri.dr skang kena blajar.sok dah ada anak lg byk nk guna $$..tp dengan syarat...jgn tunjuk sgt depan org yg kite dlm proses sgt berjimat cermat nanti kawan2 lari.ehehe...bercakap dr pengalaman ni.

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea