Wednesday, 20 July 2011

Unik, atau menyusahkan?

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 09:28
review berkulat: 1 bulan 3 minggu 1 hari...hehe...

pernah tak korang ikut rombongan kawen member2 dari negeri yang berbeza dengan korang?
sedar tak setiap negeri ada cara@budaya mereka yang lain daripada lain...

terkadang korang rasa...erk..macam ni pun ada ke?
terkadang cam...musykil lah pulak apelah yang makcik pakcik ni buat?
terkadang .... menarik, unik...
terkadang ..rasa cam menyusahkan lah diorang ni...
heheehe.....

sama hal nya dengan negeri kelahiran tumpah darahku...
Johor darul Takzim...

sampaikan OP (official photographer) aku terkagum ..terus terberhenti mengambil gambar sebab ter'kedu' dan tak sangka...budaya begini ada di Johor..
mungkin pernah dengar...tapi tak pernah melihat 'havoc' dan meriahnya...
sebegini rupa..

kronologi cerita....
si pengantin lelaki datang bersama rombongan...hehe..berjalan dengan konfiden dan nerver yang amat...

makin rancak bunyi kompang..makin nak gugur rasa jantung..ye tak?


maka, pengantin yang sedang nervous tu dipersilakan duduk...bermulalah segala macam buah silat..dipersembahkan satu demi satu..

usai bersilat, nah! orang dapur....makcik pakcik merewang datang menyerbu.... episod berbalas pantun pun dah mula. pantun 2 kerat..empat kerat dah buat hadiran tergelak-gelak. Yang tak tahu mesti terpinga-pinga. Yang dah maklum..senyumkan aje.. 

"Tol mesti dibayar..jika tidak pengantin lelaki tak boleh bertemu pengantin perempuan.." gertak main-main oleh pakcik baju merah tu...hehe

ayah pengantin lelaki pulak..dah makin main tarik tali..

member yang dah 'ready'..terus selok poket..keluar satu persatu...ang pau kaler pink dihulur buat yang panas menunggu...

hehe....
namun adegan tak berakhir di situ..


pengantin lelaki terpaksa berhenti..siap berdiri di depan pintu pulak tu..
hehe.....

maklumlah..
sepupu sepapat telah sepakat...
buat benteng rapat-rapat..
pakai baju kaler ungu
pengantin peremuan dah berpeluh menunggu

hehehehe...
(berpantun lah pulak aku ni..)

hahaahahaa..tengok, sepupu sepapat aku...dah macam tol sungai besi lah pulak..


kami sebulat tanda merestui
kalau note biru sudah diberi..
(demand lah pulak derang ni..)

( benteng terakhir, nak menghadap si mak andam..hehe..lagilah dahsyat...)

tapi dek sudah diberitahu siap-siap..
berapa 'cukai' yang mesti dibayar..


mak andam senyum tanda terima
izin pengantin  ke singgahsana


begitulah alkisahnya,
ada orang kata adat@ budaya sebegini unik dimata
ada orang kata menyusah dan membebankan aja...

bagi aku...
suasana meriah begini mengeratkan ikatan kekeluargaan kami...
yang baru berjumpa dah mula saling kenal...
majlis yang suram dah jadi ceria...
















39 suka komen:

H.J said...

tuan belog ke yang kawen ni?haha

Afikah Aziz said...

wah mmg meriah bg ika sbb klu kelantan jarang kot..erkk kadang2 ke jarang2 erk haha..ika xpnh ikut rombongan jd xtau sgt :p

sW33tdARLiNG said...

ai loikeee tol2 ni... hehehehe mmg nampak meriah...

NM02 said...

suker kalu ada sesi berbalas pantun... mesti kelakar!!! hehehe

saiazuan said...

tu yg uniknya msia, banyak budaya :)
btw great wedding..

haah dapat mtv pass hehe dpt je, g nye xsure lg.. ;p

http://eleventx.blogspot.com/2011/07/aku-seorang-blogger.html

Diana @ bilakukatacinta said...

H.J: sudah semestinya


fika: len negeri len gayanya...

sweetdarling: terlebih meriah...dah mcm pasar

NMO: tulah..setakat pantun dua kerat...teman kacang jek

saiazuan: lucky ot be here...tk g ke? rugi lah tiket tu...

~ yus ~ said...

part tol tu yang best tu kan...

satu lagi acara baling gula-gula bersama duit syiling oleh pasangan pengantin. Budak2 paling seronok dapt gul2, tapi kalau dapat duit syiling lagi best. Emak budak pun ikut sama berebut kan...hahaha.

Saya pun orang Johor, yang dapat suami dari Johor juga...hehe

Niena Pengembara Ilahi said...

segaknye pengantin tu :D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

nampk meriah..
klu kat majlis kawin..Paling suka part berbalas pantun..mesti klakar.. ;)

BERT said...

johor punye kenduri mesti ader tol kan.. cam bess je hehee

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sgt meriah dear...

salam kenal dari kakD...

ikatankasihku said...

adat ni patut di teruskan..suasana mcm ni lah paling best, tak kira tua muda semua senyum smpi ke telinga....
bakal pengantin laki yg nak kawen ngan org johor, siap duit tol byk2 eh...hehehe

Hanis MY said...

suasana meriah tulah yg akan dikenang sampai bila2, lawanyaaa pengantin, cun2...

dwaty said...

sampai berpeluh2 abg tu nak berbalas pantun... hehehehe... saya pernah tengok org johor, pahang, NS, SELANGOR, KL kawen... tapi tak jumpa lagi yang berbalas pantun...

OP tu sampai terhenti kerana terkagum melihat adat org johor ... kalau tengok adat org sabah @ sarawak... tak taula macamna reaksi dia...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tq sudi singgah blog ai...
bab tol itew mmg unik teringin nak tengok :D

* Rosita * said...

salam kenal kembali...

wahh best kan...rasa nak bsanding balik...
uniknya Malaysia...lain negeri lain adat budayanya...

Ezad Skytech said...

mmg meriahkan kalau suasana mcm ni...heee...part balas2 pantun tu mesti best kan...(^^,)

aDieyZa said...

walaupun dah 28 thn ddk dekat n9, tp family zana yg mmg asal johor masih lagi buat adat 'tol" ni.. sampaikan org n9 pun dah ada yg tiru.. hahahaha..

Diana @ bilakukatacinta said...

yus: bagi gula2 kite pernah tengok..kat sleangor pon ade

nina: suke jgk

lily: balas pantun sempoi..lawak jek...

bert: kopak org yg nak kena bg tol

ladyzul: slm kenal jugak

ikatankasihku: jgn bila post cmni..ramai plak yg takut nk kawen org joho

hanis: hehehe...mcm ari raye

dwaty: tulah..teringin nak tengok budaya lain pulak

lady ayu: u too

rosita: sanding utk anniversary pon boleh sis

eazad: yup

Green Apple said...

adat tu memang baik. Tapi kalau ada tol ni kadang2 agak menyusahkan.

sue perbs.. said...

bsedia la sape2 yg nk kawen ngan org jojor tu.. sy lahir johor tpi tnggl slangor camane tu? ape pon, suke tngk silat pngantin..

Diana @ bilakukatacinta said...

green apple: tulah..menyusahkan bila yg tak berkemampuan..tp biasenya awal2 pihak pempuan dah bagitau..kena prepare sekian..sekian...

sueperbs: terkadang tu lawak kan??

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

susana bgini yg memeriahkan lg majlis..

yg dok kata myushkan tu,xtau nak kata apa..

bg sy,besh gtu!!

wardah @ fie shah said...

betul! mengeratkan dan memeriahkan majlis kan?

Diana @ bilakukatacinta said...

nusha: menyusahkan bila pihak lelaki tidak diberitahu awal2 supaya bersedia...hehe

wardah: aah...memeriahkan mjlis...

WuMing said...

Rumit macm mana pun kena lalui gak.. Hanya sekali saja..

Wanie said...

congrates...:)
semoga tabah tempuh alam rumah tangga...hehe

tempat wanie macam xde je adat camni..
orang tak buat kot..

Tea said...

woahh kuning.

Niena Pengembara Ilahi said...

gegolek kt sini

anismelon said...

anis tk pernah lg tngk org kawin cm nie..yg anis tngk salu simple tapi meriah..tol2..pantun2 xde pon..hehehe..

moga bahagia selalu ye..amin..:0

Diana @ bilakukatacinta said...

wuMing: rumit..sekali seumur hidup...

wanie: tempat wanie len kot adatnya

tea: kaler kegemaran ibu sis

ninA: AI...dah mcm semngaka plak..men bolek2

anis: amin

Hanis MY said...

dear...pasal halal tu baca entri ni k...
http://hanasakura-tomodachi.blogspot.com/2011/06/kanji-yang-selalu-tersemat-di-ingatan.html

liyana said...

best ape ade adat mcm gini, xdelah menyusahkan pun...unik kot.. baru meriah, hehe

FasiHaH SupiaN said...

pestime saya tahu adat johor macam ni...fuh siap ada tol lagi tu kak ye??

siti kektus said...

main tol2 itu perlu kak. kalau tak de tak sah. hehehe


^^

Papa Mifz said...

wah mmg jem betul tol nye...x boleh guno smart tag ke...haha

myamyza said...

hmm.. kite pun kawen ngan johor, tapi tak ada pulak adat sebegitu.. tapi kawan kite, orang batu pahat memang begini lah proses pengantin lelaki nak naik atas rumah!.. kalau takde modal nak jawab pantun kene tunggu sampai senja ke?? ekekekkeke

Cik TeN10 said...

berpantun2 tol2 segala lagi.. mmg meriah.. kat kedah xde pantun2 tol2 ni.. simple je.. biasanya ada perarakan pengantin diiringi kompang.. pastu pertunjukan silat.. then makan beradab.. tu je la.. simple je.. =)

farah aminuddin said...

meriahnya babe. seronok tengok!

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea