Tuesday, 19 July 2011

Wanita Malaysia tertekan

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 09:07
Wanita Malaysia : Rank 16 [golongan yang berada dlm tekanan]?
sumber: chot chat HOT fm Am crew dari Bernama news
16/100 tu dikira tinggi jugak kan?

statistik katanya 44% 
bab statistik ni..siapa ek responden dia? berapa percent? camne dia conclude? hehe....

bila ditolak tambah..dicampur darab...rasa-rasanya aku jugak turut menyumbangkan diri dalam statistik tersebut...heheheehee...


stress?
penipu kalau aku kata tak...kebanyakan org kata stress ni negative...tp in biological view; stress boleh jd neutral, negative or positive...bergantung kepada apa dan bagaimana ia ditangani.. dah macam pakar kaunseling

faktor yang menyebabkan stress : faktor luaran (external) dan ..faktor dalaman (internal) 
cth faktor luaran : keje, relationship (spouse, members, friends...), challenges, kesukaran, expectations...dll
cth faktor dalaman: kebolehan kita menangani stress luaran, how our body react?...dll.....

so, bila difikir-fikir situasi stress aku sebelum ini...ape ek ?

1. study yang tak pernah abis..time tiba dateline lagi aku stress+keje2 kat opis ni...

2. persiapan kawin haritu...gila tak stress? bulan 6 tu lah nak prepare semua+nak buat proposal research+nak pindah rumah+mak sakit.....

3. bila time ujung bulan..semua bil sampai depan pintu rumah,,itu lum masuk hutan piutang yang len2

4. bila jarum kat penimbang bergerak dengan lajunya : masa tu baru lah nak belek diri...dah banyak babat rupanya

5. bila dapat tahu daesung kena berhenti jap: lagilah sedih..sebab aku ni Big Bang Lover... fanatic Kpop...hahahaah...


stress yang tak tergolong dalam stress. Sepatutnya!





15 suka komen:

H.J said...

selamat berstress..haha

Diana @ bilakukatacinta said...

ko ni..xde ucapan lain lah pulak...hehe

Niena Pengembara Ilahi said...

jgn stress ye..biar je stress tu yg stress ngan kte sbb kte tak stress sbb dia... hehehe,,, jgn stress ngan ayat ni yeeee

Mia-Ina said...

klu nk ikut stress...cikgu pn rs stress menangani mslh murid2x sekarang yg mcm2x perangai..namun kena kuatkan hati juga menghadapi sgala dugaan

Afikah Aziz said...

Ika pun stress klu hr2 ngadap blog tp xde idea nk tulis hahaa...err tp akak dah kawen dah lepas stress,ika lom kawen lg jd stress mmg ade cmne ni erk..errr soklan akak td,jodoh lom sampai lg la kak..saje je tu buat entry cenggitu sbb xde idea hehe :p

LiLy @ MumMyQiStInA said...

hidup Xkan terlepas dr perasaan stress..tp kita cuba sedaya mengawal stress tu..jgn strees yg menagawal kita..bahaya.. ;)

Maya Mayana said...

salam kenal...biasa la tu dik,duduk rumah stress,keje pun stress..jd budak2 je tk tahu stress..semoga kita dpt mengawal stress ye :)

eB ezrin said...

SALAM KNL.. JGN STRESS2 YER :)

NurulAini said...

Kalau stress sambil menyiapkan kerja, best kan..:)korean fan jgk eh?:)

Gadis said...

assalamualaikum...

biase la tu kalau dh stress kalau boleh nak kene diam sekejap..

pastu buat perkara-perkara yang menenangkan hati..

lebih bagus lupekan je..
pikir dgn keadaan yang relax..
insyaallah x stress..

;-)

MrS. F!zA said...

hikhik..mmg selalu gak stress..tp msh dlm keadaan terkawal..jgn smpai stress yg mengawal kita smpi bt perkara yg diluar jgkaan kan..bahaya tu..

Tea said...

stress je. ptut lah ek pmpuan salu nmpk lebih tua dr lelaki yg sebaya dgn dia. kehkehkeh.

Kakzakie said...

Bukan mudah nak elak stress. Kalau ikut motivasi macam senang saja nak atasi tapi bila dah menghadapi sendiri rasa bagai ada bebanan yg susah nak buang...

aDieyZa said...

kena pandai handle stress sbb kalau dibiarkan nnti boleh jadi kemurungan.. senyum selalu dear!!!

FasiHaH SupiaN said...

jarum kat penimbang tuh, baru rasa tadi..hehehehe

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea