Tuesday, 23 August 2011

Baling tinggi-tinggi sampai Allah

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 08:04
angin dah sepoi-sepoi syahdu....
nampak awan gelap yang tak berbintang..
ah, nak hujan ni..
kata hati aku..
petua abah.." kalau malam2 takde bintang, tandanya esok hari nak hujan"
entahlah betul @ tak..
tapi selalunya...memang betul-betul terjadi...

tengok anak-anak jiran dihalaman,
leka dengan bunga api, berlari kesana kemari..
bestnya kalau ada anak..terdetik kat hati yang dalam (sedalam kapal titanic yang tenggelam kat laut Atlantic)
tapi, cepat-cepat sedar diri..
Diana oi...u just get married 3 months, takkan lah nak expect anak ko dah main kejar-kejar kat laman tu?

adik    : abang..cepatlah. Adik nak jugak
abang aka fahrin  : alah...abang punya...bukan adik punya
anuar zain* : yelah.... ko ni fahrin*  cepatlah baling
fahrin aka abang * : yelah..aku baling ni.

lalu melancarkan roket berpandu yang naik elok ke udara..... bila jatuh masing-masing duk kejar untuk mendapatkan benda tersebut yang dah kembali menjunam ke bumi..

Kemudian, si Kapten fahrin* yang aku agak-agaklah big bos (dek saiz badan dan usia yg lebih besar dari yang lain)..melancarkan sekali lagi roket mini apollo ke udara..

lalu masing-masing bertepuk tgn tanda seronok..bersoraklah mereka dgn girang...

dan sekali lagi, bila ia jatuh menyembah bumi, maka bertempiaran lah kanan-kanak kecil tersebut mendapatkannya...

adik    : nak lagi..nak lagi
abang aka fahrin  : OK

sambil membuatkan persiapan utk melancarkan roket ke angkasa.. pergghhh..kalah apollo 3 ni


adik    : baling lagi..baling tinggi-tinggi sampai Allah...
anuar zain*: aah..tinggi lagi fahrin..tinggi lagi
adik: tinggi lagi..sampai Allah


p/s: tersenyum aku..bila si adik mengungkapkan benda yg sama beberapa kali...lalu aku memandang ke langit yang gelap...lapang. Semestinya dia seperti kita kecik-kecik dulu..diajar tentang DIA...DIA ada disana...di atas. Dan mereka menafsirkan disebalik langit yang lapang itu..ada DIA yang melihat gerak geri kita. 

Budak -budak pon tahu. Masakan kita tak?

pesanan penaja: * bukan nama sebenar ~


13 suka komen:

mizzkechique said...

btl la..dl kecik2 selalu diberitahu Allah ada kat atas..

rara pinkmafia said...

seday lak baca =(

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sayu hatyyyy

Lea IsNaw! said...

heee...sampai Allah
sangat tinggi kot~

Nadzirah K. said...

Sedih :(

dwaty said...

nice... teringat plak zaman kecik2 dulu... btw.. selamat hari raya diana...

said...

selamat hari raya kak

^__^

Sukma Bintara said...

nice~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wanz Mejuez said...

percakapan budak di luar jangkaan kita... perlu di tafsir apa dia cakap... ada byk tersirat...

entri ni menarik lah...

Hanis MY said...

D..comelnya entri ni!

bunbun said...

hukkk. sekali rasa macam baca cerpen. heeee. nice!

Mia-Ina said...

ingatkan baca cerpen...ble last br fhm maksud nya

Afikah Aziz said...

sayu plak bace entry ni

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea