Saturday, 13 August 2011

Kidal yang tak kretif

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 23:41
bukak FB...bukak Blog.. orang sibuk Post pasal benda ni...
Orang Kidal...
Selamat Hari Kidal....
Heppy Lefthanders lah..... dan mcm2 lagi...

orang kidal macam aku pon tak tahu...betapa istimewa dan unik kami sehingga diraikan...dengan hari Kidal sedunia...cewahh

Honestly..aku baru tahu.... 13 August 2011 is my day

tetiba mengimbau kenangan..ala-ala drama Melayu Klasik...
teringat masa sekolah tadika..aku adalah salah satunya (entah2 satu-satunya) umat tadika yang bertangan kidal. Memang nampak lain...rasa lain bila tengok orang gunakan tangan kanan dengan bijaksananya untuk menulis dan melukis.

Kelainan yang amat ketara pada diriku ini menyebabkan aku terasa begitu kerdil sekali. Ialah..bila Cikgu tanya..mencebok awak bersuci/ beristinjak menggunakan tangan apa? Kiri ke kanan? Takkan nak khabo kat orang aku guna tangan kanan. Sebab tangan kiri lebih cepat dan tangkas memegang cebok/getah paip berbanding tangan kanan.. Terbuka aib pulak

Lepas tu bila ustazah tanya..makan guna tangan apa?
Takkan lah aku nak cakap..Guna tangan kiri..

Sedar tak sedar...begitu unik betul aku ketika itu..TERBALIK....totally...
berlainan dari budak-budak yang sama baya denganku...

Tapi, alhamdulillah.....kepelikan aku itu untuk sementara...bila tiba-tiba.... jeng-jeng-jeng..

ditegur oleh seorang makcik dengan suara lantang mengalahkan speaker masjid bila melihat aku menyuap nasi minyak pengantin ke mulut menggunakan tangan kiri..
bebelannya telah berjaya 'memalukan' aku di khalayak ramai....

dek cabaran itu..aku gagahkan diri jugak makan menggunakan tangan kanan, 
walaupun peratusan yang masuk ke mulut tidak dapat mengatasi jumlah yang terlajak ke lubang hidung. Maklumlah..tangan tak training...salah lokasi..hehe....
yang dah berterabur atas lantai..usahkan cakap...

sehingga kini..masih berusaha memahirkan penggunaan tangan kanan.... 
Selain makan..hanya SATU perkara yang menjadi kepakaran tangan kanan aku ini...
Menggunting..Ye Menggunakan gunting...... mmm....
Aktiviti lain? Menggunakan tangan kanan?
Hmm.....entah apa-apalah jadinya




p/s: masih meragui kebenaran, orang kidal = orang kretip.. sebab guna otak kanan..
p/s/s : buktinya..aku masih macam ini....tak reti melukis...tak puitis....daya imaginasi lemah....third language tak pandai-pandai.....
p/s/s/s : The Lefthanders Club dah memang wujud. Teringin lah nak join !








21 suka komen:

Cik Non said...

haha..cikNon pn baru tau hari ni hari kidal sedunia..mcm2 lah!!

membe cikNon yg kidal kn, dia punya tulisan tngn cantik..kemas je.. tuan blog ni pulak camne?heee...

Diana @ bilakukatacinta said...

hehe..tuan blog ni...cantek jugak kot tulisan tgn dia...yg tu jek Ok..yg len2...hmm.....xtau nak komen

Saiazuan said...

kidal gak? slmt hari kidallll

special entry tuk orng kidal gak..hehe
http://eleventx.blogspot.com/2011/08/hari-aku-dan-mereka.html

Lea IsNaw! said...

owh baru taw ade hari kidal jugak
patutlah sume org asyik post mende neh

btw, selamat hari kidal..hehe

tia @ Ini Kisah Tia said...

wahwahwahhh . ada jugak hari khas ea ..
alahaiii sengsaranya .. habis tu sekarang sis macamana ? dah dapat guna tangan kanan belom ?

Bigdaddyz said...

hari kanan sedunia bila pula yer...hehe

mera zati M.z said...

Salam diana, ade tag utk anda

http://devilviernes.blogspot.com/2011/08/kad-raya-duit-raya-fairus-ibrahim.html

trimas :D

Addin said...

best kan ada hari kidal ni :D rasa di-appreciate .

Run Away said...

ada juga kan hari kidal...;d...tulisan owg kidal selalu nya santik...;d

Umi Asura Sanusi said...

dulu mase kat sekolah ramai kawan2 yang kidal. semua kawan2 tu pandai2, bijak2 belaka.

||aLeaSaRa|| said...

yurp mmg dah tau hari kidal sedunia masa tgk buletin utama.owh anak kembar lelaki kite kidal,tulisan cantik dan mmg lbh pamdai dr kembar perempuan,dia bab lukis mmg terror dan tuliasan dia mak aih.....kecil,halus macam tulisan pompuan.tapi kelemahan dia sampai skrg tak reti menggunting!tak kiralah gtg kertas ke,plastik ke,mmg hampeh.

mmg ada produk left handed,ingat nak google dan carilah!

dill said...

kalau awak dah biasa gune tangan kanan, awak sangat beruntung sbb boleh gunakan kedua-dua belah tangan.

:)

dill.

anisalya said...

dua orang anak buah saya lefthanders.
tp cuma sorang je tak berapa pandai makan guna tangan kanan (melibatkan sudu la). yg sorang lagi tu okay je... atas org jgk kot...

Huda said...

mmg unik kidal ni kan. orang kata tgn kidal ni math terror.. tp masa school dulu ok2 je la, masa uni pun biase2 je. tp bab seni mmg kreatif :) xpela..ape2 pun kita patut bangga sbb x ramai orang kidal mcm kita :)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kita memang unik kan....

kakD menulis tangan kiri...TAPI byk buat keja tangan kanan...penang gunting, pisau tangan kanan...

アヌムちゃん said...

aa praktis lg guna tgn kanan :) all da best^^ kakak sdara sy boleh guna dua2 tgn..heee..tp kidal lg power la..hee

iPai said...

wah baru nak praktis ke ?

takpe2 .. janji dah stat nak berubah kan .. walaupun susah tapi ia terbaik utk diana juga !!

all the best ..

er tak tau kretif ke tak, mungkin kretif tuh benda2 yang org lain tak biasa nilai kot .. benda2 yg org tak biasa tgk .. uhuh

Acik said...

acik promote blog ini da ...

http://pimpintangan.blogspot.com/2011/08/promot-mempromot-amalan-mulia.html

Wanie said...

buat pilihan yg terbaik ye..rajin akak smbung master..huhu

yeke tak kreatif? try la asah bakat tu..mane tau bakat tu terpendam ke..hehe

Wanie said...

lupe lak, doodle tu still ade free..tengokkat bahgian tempahan ye kak..:)

[sutera kasih] said...

saya tak kidal..tak kretip la tu hehe

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea