Tuesday, 16 August 2011

Sana Sini Babi.....ooopppssss

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 09:05
Salam Ramadhan

Selain Golden Churn Butter yang disahkan tidak halal oleh JAKIM, 
hari ini telah di reveal' lagi satu produk yang dikilangkan di tempat yang sama..
cuna nama produk dan pengimport berbeza...
nama dia aku lupa lah....tak pe jap-jap lagi tersebar lah kat forum-forum...


teringin nak selidik produk-produk dari babi...(ooopppssss....Ba....Alif..Ba...Ya..) yang harus kita awasi..

comey kan? ....ee...


Seperti yang kita ketahui... produk daging babi tidak dibenarkan dijual secara terang-terangan/terbuka samaada di pasat atau dimana-mana, bersama-sama ayam, ikan, sayur dan lain- lain (tak tahulah kalau ada  degil yang amat..yang dilarang tu lah paling best kalau kita buat..tak gitu?)..

dan orang Islam..yang kita tahu totally aware tentang menu @juadah yang dihidang direstoren/gerai2 non Muslim terutamanya Cina...So, dah terang lagi bersuluh..tergamak ke, waima nak menikmati kopi di kedai non muslim

Sorry to say...aku pernah berada dalam situasi dimana kenalan kepada kenalan aku order makanan dari stall non Muslim.. aiyak!! takde sorang pun yang menyedia, membakar, dan menghantar hidangan tu aku tengok kulitnya ala-ala aku yang tak cerah mana...Sepet pulak tu. Serius terkejut!. Jangan cakap kat aku lah bertahun aku hidup di bumi Malaysia ni..aku tak kenal dia bangsa ape...kau agama apa..mereka makan apa????

mungkin takde (sambil tersenyum sinis) ...mungkin..mungkin kot....unsur-unsur ke'babi'an itu..Tapi...takkan jauh nun di lubuk hati yang maha dalam tu tak terdetik langsung sedikit rasa geli geleman. Ello...Ello...Paling tak pon..ragu2 dan was-was.... Kita bukan nak menuduh. Tapi berhati-hati tak salah. Tak rugi manapun..Manalah tahu..dalam selit menyelit bahan-bahan basah tu....ada daging ba alif ba ya...sopan pulak aku ni.. Tak ke haru tu?


kalau kita ragu-ragu diantara halal dan haram itu dinamakan syubhah...


Sesungguhnya perkara yang halal itu terang / jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang / jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.



(Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.)








19 suka komen:

YanaMIB said...

yelah byk nau reveal produk berasaskan babi skrg nih..adeh~ erm btol gak tu, ai pn klu mkn mmg HARAM la nk jejak restoren non muslim ni..wpn bersih and ada pekerja melayu..tp islamkah mereka?? kena pk gak kuali yg dorg guna tu, minyak msk mesti bercmpr dgn yg haram..hurmm..=.=

BERT said...

banyak makanan skang diragui.. mmg sadiss..

NM02 said...

semakin berleluasa campuran babi dalam produk2 yang ada skang ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

itew la di mesia skrng now nak makan apa rasa dah x selamat last masak sendiri gak yang oke

MamaEma said...

jauhi dari makan kat restoran cina..

Farah Alyaa said...

yg beli kek kat kedai cina pun sama...
orang kita makin tak sensitif soal makanan :(

shida said...

itulah... skrg ni nak mkn apa pun jadi takut...

kokser kokdam said...

smua mende kene amek pduli lani.. peka, kot2 kene ngan mende tu..

semoga ALLAH pelihara kita dr bende2 yang di larang

...sWeeT uMi... said...

adoi cemana la dia leh oder yeh, mmg tak paham...umi dgr word tu pun dah nek geli eiiiiiii....skrg ni semua barang mmg kena hati2 time nak pilih kan...huhuhu

fazilzura said...

ala , nape awk tepek gambo vavi cute...

Lea IsNaw! said...

hotdog ;(

Niena Pengembara Ilahi said...

setuju ngan BERT, makanan skang ni diragui, makanan keluaran Malaysia pn bnyak tak halal...

mamaNoriz said...

di sebalik kecomelan menatang tu... ada byk keharaman dia...huhuhuuu

takut skang kan, kena hati2 pilih makanan...iskhhh

JIJI YU said...

makan sayur je la

petuapakar said...

Tu ler jgn dok main bedal je makan kt restoran non-muslim ni even ada logo halal. Ntah sembelih ke tidak ...hik3.

Afikah Aziz said...

makanan skg byk dicampur dengan bnda haram dan boleh mendatangkan keraguan.ape nak jadi dengan manusia skg :(

diya said...

hishhhh ntah apelah.
tak slamat rasenye nak makan ape2.
semuaaaaaaaaa ade ba alip ba ya .
hummp . :(

Nizam Ijam said...

adoi..risau sekarang nie..

ZaNa aDieyZa said...

sekarang ni makin banyak pulak berita ttg ni kan.. pihak berluasa kena lebih giat jalankan usaha utk pastikan kita x mudah tertipu dgn produk yg dikatakan halal padahal ianya tidak halal..

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea