Tuesday, 9 August 2011

Virus Demam aka Viral Fever !!

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 13:09
He is sick!!

ahad lalu, my hubby mula rasa tak sedap badan..sebelum buka puasa dah menunjukkan tanda-tanda akan diserang demam. Malam ahad, dia dah tak boleh tidur...merengek..mungkin kerana kepala rasa pening dan dah tak sedap badan. Esoknya, pagi-pagi terus ke DEMC.. 

Routine check demam macam biasa..tapi kami request nak buat blood test..risau-risaukan denggi. Maklumlah area rumah kami dah ada 2, 3 kes demam denggi, tidak termasuk adik ipar aku last week..

Platlet OK....maksudnya takde tanda-tanda denggi.. Just in case, jika my hubby masih demam sehingga hari Rabu, kena buat blood test semula to ensure yang dia bebas daripada denggi..

dia demam..tapi tak batuk..langsung takde selsema...
suddenly..demam macam tu aje

'Virus fever" kata Doktor. Kes yang 37 untuk pagi itu di DEMC...


Apa itu virus demam? aka Viral Fever?

Virus demam terjadi akibat jangkitan virus.. Kebiasaannya tubuh akan bertindak balas dengan virus tersebut, dan ia akan pulih dalam jangkamasa beberapa hari. Bergantung kepada jenis viru yang menyerang.

3 hari pertama disebut 'three day fever' dan tujuh hari selepas itu dikenali sebagai 'seven day fever'....

Simpton virus demam, biasanya batuk, mata merah, sakit kepala, sakit sendi, hidung berair..dll

Punca virus demam / viral fever
- terdedah secara langsung dengan virus tercebut
- udara, atau makanan/minuman yang tercemar
- hubungan seksual atau injection

Cara merawat virus demam
of course, meet your doctor !! another thing is to get lots of rest....dan banyakkan meminum air (terutamanya air masak)



p/s: masih di rumah bercuti menemani my hubby yang masih tak sihat
p/s/s : terasa nak amik kursus mengurut pulak...hehe...boleh lah selalu mengurut hubby dengan cara&kaedah yang betul..ni main bantai jek..harap2 tak salah urat

8 suka komen:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

cian ur husband
get well soon buat ur husband na
masak bubur kasi dia makan deman2 gini selera selalu x der

ikatankasihku said...

kene training urut selalu baru boleh jadi advanced...hehehe..
take care..

said...

saye dah letak feed url awak di sidebar saye. hope u do the same too

^__^

dari segmen 'jom cari musuh'

...sWeeT uMi... said...

hope ur hubby get well soon... (^_^)nice info tq

Qaseh dalia adelia said...

semoga hubby sis cepat sembuh

Afikah Aziz said...

semoga suami kakak cepat sihat,ika pun baru lps sakit,skg ni adik plak asyik sakit,hidung berair risau plak bile bace entry akak hehe..nk kne check cepat2 ni :)

Mia-Ina said...

dee ramai org kena virus ni sekarang..mia pun same..hubby ok je...mesti slh 1 psgn kena kan?hehe..dia nk suruh bermanja2an la slh se1 tu..tp mia xde suami nk urutkan..suami jauh di mata..huhu..moga suami dee sembuh ye

NasZ said...

saya doakan hubby awak cepat sembuh..

MOHD NASER.com

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea