Tuesday, 20 September 2011

kerana mulut badan binasa

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 09:19
Masih dalam mood lebaran, masih sibuk beraya kesana kemari - memenuhi undangan sedara mara sahaja sudah membuatkan hari-hari minggu ku sibuk mengalahkan pak menteri - minggu pertama beraya di Johor, biasa-biasa sahaja. Trend open house bukan menjadi amalan masyarakat luar bandar, seperti di tempat kami. 

Namun, minggu kedua lebaran,sesudah pulang ke Klang - dan sesudah memulai rutin memenuhkan kepala otak dengan kerja-kerja penyelidikan.. Hari-hari minggu pasangan pengantin baru yang masih suam-suam milo ni - Full House - berkunjung ke rumah sanak saudara sebelah my hubby chubby. Nasib baiklah seantero lembah Klang sahaja...

dan trend open house begitu bermaharajalela. Maka, kanopi dah bagai cendawan tumbuh selepas hujan - sana sini - sebijik dua - buat memenuhi tetamu yang datang dengan perut yang sedia kekenyangan....maklumlah masuk rumah ni...rumah ke3 dah melantak...

dan tuan rumah - yang begitu besar hatinya - jua besar poketnya menyambut ketibaan tetamu ; segala macam juadah memenuhi meja hidangan - Ada yang siap ber katering..tu belum campur menu yang masak sendiri. Ah..ada lagi..sedara mara datang memberi pon ada....Sungguh, mewah lebih dari kenduri kendara kawen. 

hidangan ditelek satu persatu...

dari.....  ketupat + rendang + lodeh + kuah kacang + nasik minyak + lauk segala macam + lemang +nasik berlauk + nasi beriani gam+ kambing mandi + mi sup + soto + mee kari + ayam panggang + barbeque + kek segala macam + puding bagai-bagai jenis + dll

sampailah..air sejuk panas..suam-suam ada.....


Rumah pertama - sedia bernafsu nak pulun semua - rumah kedua dah ambil mana yang menarik - rumah ketiga jamah sikit-sikit -rumah keempat - cuit-cuit sahaja - rumah kelima - dah menyandar  kekenyangan - rumah keenam , perut dah sebu rasa nak muntah - rumah ketujuh , aduhai...perut dah tak tahan memulas.... dan ..dan.....

kesimpulannya, 

(hujung minggu ) minggu ke dua lebaran = 7 rumah yang pintu terbuka telah kami jejaki
(hujung minggu ) minggu ke tiga lebaran = 5 rumah pintu tak reti nak tutup kami serbu + rumah MIL sendiri yang terbuka-buka pintu & pagarnya..
(hujung minggu ) minggu ke empat         = ada lagi rumah terbuka menanti....





Bayangkan....

Berapa banyak lemak tepu yang degil melekat elok di bawah lapisan edipose...itu belum lagi menternak lemak dengan .amat banyaknya disekitar salur darah (blood vessel)....Masa melantak, ikutkan sangat hati, dah tak fikir-fikir. Konon-konon lebaran setahun sekali...dah kalau yang sekali tu buat kita menderita sepanjang hidup. Tak ke naya? 

Orang lain makan memang sarat - tapi exercise pun hebat. 
Kita, makan memang larat,bila exercise asyik-asyik je nak penat..


*typo kat rendang tu...baru prasan daaa
renung-renungkan - selamat menikmati hidangan




pesanan penaja : pesanan penaja utk diri sendiri dan kawan-kawan sekalian yang asyikkkk kena datang rumah orang yang terbuka - rumah sendiri pulak yang tertutup..hehe

p/s/s hujung minggu ni - minggu terakhir lebaran . awal-awal dah set kat kalendar..open houses lagi + kenduri kawen mawen

p/s/s  satu di Muar ..satu di Pan Pacific, PWTC. Dua-dua harus pergi. Sorang makcik ..sorang pakcik.... (timbang tara jadual perjalanan -sempat ke tak sempat)







25 suka komen:

shazmir said...

terbaik lah..

cun awk cun..!!

xyz4mir.blogspot.com/

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

org mesia byk mati sebab terlebey mkn....mkn dgn kadar sederhana yer yang....peringatan but diri sendiri gak ni ngeee

SoLy SoLicious said...

kte mkn skit je open house....heee

NM02 said...

baru lepas melantak kuah kacang

erkkkkk....

Kakzakie said...

Dah tahu kalorinya tinggi tapi mata dah pandang, hati terpikat, tangan bergerak masuk mulut terus telan...hihi...

Nens Collection said...

yg best mest byk kalori..huhu

BERT said...

masa raya memang semua orang akan menternak lemak hehehhee

...sWeeT uMi... said...

sama la kiter...tiap2 minggu dah penuh ngan OH...thn ni paling byk kot OH yg kitorg pegi (^__^)

rara pinkmafia said...

jgn dihitung kalori tu.kalau x mmg takut.hehehe

Qhaifa Nur said...

salam singgah

mmg pun sebab mulut badan binasa..

dah follow jom follow back
qhaifanurin.blogspot.com

Amy Syaquena said...

Tahun ni satu open house pun x pergi sebab perut meragam huhu..


http://www.sinarraudah.com/2011/09/kisah-adik-nur-alia-nabilah-dari.html

mamaNoriz said...

sedih baca entry ni sbb tegah syok baca menu sambil kira umah OH tiba2 ada kiran kalori lak...huhu

potong stim tau...ekekeke

[sutera kasih] said...

tapi sodap kak, nk buat cmna huhu
tp serius, raya ni je berat badan bertambah..risau saya :(


thanks kak sudi exchange links..sudi tampal banner jd iklan hehe..dh add blog akak d bloglist :)

Umie Artoqiemie said...

kenyangnyeeee kalo kenduri hari2.

merahitujambu said...

masa raya la nk merasa semua tu

ZaNa aDieyZa said...

sampai 7 rumah?? banyaknya!! mesti perut pun penuh.. musnah diet.. hihihi..

fazrulnoor said...

selamat lebaran..singgah beraya..assalammualaikum :)

アヌム ちゃん said...

byknyee rumah terbuka ye..rezeki2.hee

aa mbe mana yg muka cam sama tu..ade pic die? heeee

Asmara said...

uit tingginya kerepek ubi. feveret sangat tu. uhuhu..

CikPuan Fara said...

mak aii.. byknya kalori rendang.. patutla badan fara naik cam dipam2 huhuhu.. thx for sharing dear!

ekabukanmakcikkau. said...

nak makan kuah kacang byk2 ahh . biar besor sikit badan hahaha

siti kektus said...

kalau tak sempat pon, mesti di sempatkan jugak kan. hehehe

tak pe lah, setahun sekali je kan. ekekeke

Eazy Izzuddin said...

makan ala kadar je if nak pergi byk open house...
xD


JOm join contestku =D : Contest Annouced! Mak Aih! Contest Blog Eazy Izzuddin ?!

Redbloodsnow said...

perghh..byk giler umah nk gi ek. cam zie aritu, takat 3 buat rumah je larat. itu pun sikittt je ambik makanan. coz dh terlampau mkn byk time kat 1st house. HAHA

CIK MAY said...

ye..open house thun ni mkn tak byk sudah...hehehe..time raye pun makan sikit je...ecece...sile bace dlm ayt berlawanan..hek3..

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea