Thursday, 15 September 2011

Saje membebel : basic belief?

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 16:16
situasi 

" mak..teman orang gi jamban."
" apa nak teman-teman? Jamban kan dekat je..bukak pintu dapur. Nampak terus rumah jamban tu.."
" alah..temanlah..."
" teman..teman teman... Mengadalah kau ni. Dah tua bangka pon nak berak berteman?..."
" alah mak..."
" ko ni mengada terlebih. Karang aku lepuk budak ni. Cepat. Pergi sendiri...Karang tercirit pulak dalam seluar  tu. Siang-siang taknak berak .Dah malam buta, sibuk pulak."
" taknak..takut... Ada momok...."

Momok..Momok...Momok...
Usia berapakah kita ketika masih ditakut-takutkan oleh momok? 


Momok...Momok...Momok...sehingga kini. Aku percaya, baik aku, engkau dan korang-korang yang sedia besar panjang masih menggunakan subjek momok untuk cuba memberi peringatan. Kita cuba mendidik dengan cara menakutkan. it is a basic belief yang dipupukkan kepada kita. Dan satu hari nanti tak mustahil korang perturunkan pada anak korang...dan anak korang akan turunkan pada anak kepada anak korang, dan anak kepada anak korang akan turunkan pulak kepada anak kepada anak kepada anak korang..... dan seterusnya sehingga aku pening lalat nak kira...berapa banyak anak daaa....


Dan pada usia berapakah kita mulai percaya malam yang gelap gelita diluar sana ada makhluk asing gemuk besar hitam lagi menggerunkan kita? 
Dan sejak itu...kita melihat malam yang hilang cahaya adalah dunia serba asing yang penuh misteri
Kita mula mengaitkan yang tidak-tidak dengan malam yang tentu tak bersalah. 
Kesian malam...



Malam yang gelap, bukan kerana sifatnya gelap
Malam yang gelap, kerana tiadanya cahaya



pesanan penaja : berfalsampah di petang hari....

p/s my first class today .New environment..new experience..New things

p/s/s Dr. kata our next classes will be dalam hutan rekreasi...belajar tepi sungai sambil makan-makan... Tak sabar nak mandi air terjun soon after class finish..yahoooooo. So, ubah basic belief yang study itu 'menyakitkan'...kepada 'menyeronokkan'

6 suka komen:

afifahpah said...

dr dulu smpai skrg, sy ingat mak sy kata. kalau malam2 kita rasa ada mende ikut dr belakang tu maknanya ada jin tanah yg ikot.haha.seraammmmm

aimie amalina said...

heeeee
teringat mak cite dedulu
sungguh betoi kan..kekecik jek momok..
ni mak pakai bedak sejuk bebanyakk
ye ckp
"antuuuuu poteeehhhh"
hehehe
lawok bile dhbeso...

JelinaJoli said...

nak belajar dari rumah je... dr boleh datang x??ikut jadual tidur saya.. haha

Fatin Mraz said...

pecaye momok sbb dimomokkan..

aiman fanboy k-pop said...

huhuhu...tu lah.....ada apa dengan momok?heeheee...
saya daa besar panjang pon still takut nak p tandas sorg...^^
p/s:tak malu mention..^^

sha my heart said...

jom ubah pemikiran..

tak elok dimomokkan. otak tak berkembang

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea