Tuesday, 1 November 2011

Cantik. atau cari penyakit?

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 09:21
be continued:

Nak cantik, kenapa mesti merisikokan diri? Risiko macamana? Risiko..pakai produk, tak tahu bahan. Tak nak belajar kenal kandungan...Senang cerita, taknak ambik tahu..ambik mudah jek...

Zaman dah serba canggih, kenapa tak  tepuk dada - ketuk keyboard segalanya ada dihujung jari anda (iklan satt...) 


betul komen  NasZ semalam.." kat luar sana, memang banyak produk..tapi banyak jugak mendatangkan kesan sampingan.."


Mengikut pengamatan aku, kesan sampingan ni terbahagi kepada dua; long term effect  and short term effect. Yang paling mudah dikenalpasti, of course short term effect.. Cuci, bubuh kat muka, terasa something yang kurang selesa, lalu berlaku berbagai effect pada wajah/kulit. Panas, Pedih, menipis, gatal-gatal, nanah, dsgnya.. Kalau effect short term, mudah untuk ditangani. Berhenti memakai, jumpa doktor atau pakar kulit. Ikut jalani rawatan intensif. Tapi, kalau ia membawakan kesan jangka masa panjang...macamana pulak ye?


Dr. Nabisar (a scientist graduated from Cambridge University) dalam sesi soal jawab dengan satu rancangan Tv tempatan mengatakan, terdapat kebarangkalian berlakunya kesan sampingan yang tidak baik pada tubuh badan, jika sesuatu produk kosmetik (yg mengandungi bhn kimia berjadual) digunakan dalam jangka masa yang panjang. Secara logiknya, kosmetik yang disapu pada permukaan kulit, akan menyerap masuk ke dalam badan. 


Dr. Samuel Epstein (M.D), Pengerusi Gabungan Pencegahan Kanser atau Cancer Prevention Coalition dan penulis buku The Safe Shopper’s Bible dan The Politics of Cancer Revisited menyatakan, bahan-bahan toksik penyebab kanser memang terdapat di dalam produk yang sering digunakan oleh para pengguna pada hari ini, termasuk produk kosmetik. 



on Friday, August 14, 2011, DRx Aesthetics Sdn Bhd, the company responsible for placing the product, Derma-Rx Arbutin-R Cream, has been instructed to immediately halt the sale and supply of the item from the market within 72 hours. This due to the use of tretinoin and hydroquinone in cosmetic products. -BERNAMA




Ogos, 2010. Sebanyak 47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan disenarai hitam kerana dikesan mengandungi bahan kimia beracun termasuk steroid yang boleh memudaratkan pengguna. Katanya, ada pengguna meninggal kerana menggunakan produk ini dan dikhuatiri ramai mendapat penyakit kronik, termasuk gila jika memakan campuran bahan berkenaan secara sesuka hati tanpa pengetahuan dan nasihat doktor. - BERITA HARIAN

Product Allergy

Skin Pigmentation/Jeragat adalah kesan kepada penggunaan produk pengelupasan * noted OK?


to be continued : 
izinkan daku merapu ;p

senarai produk yang dah dibanned KKM...Padan Muka! Sapa Suh buat Tah.........i..kan?

dah didaftarkan KKM, tapi kena tarik jugak? Aiyak...mau percaya macamana ek?...Try tengok modus operandi pengusaha2 kecantikan yang gila kaut untung... * ada macam Criminal Minds Agent tak?

sebelum guna, meh kita selidik...Tak rugi bertanya.. Pada siapa?..hehe..adalah... Free of charges jek....





5 suka komen:

Iffah Afeefah said...

Ermm tp iffh nk cntik errr

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kowaii bab2 ada effect ni
alhamdulliah setakat ni ok jer
dulu ai tersalah buang resedung then jerawat makin teruk....lepas tue ai try pakai soap from cosway kot yg color itam tue....then ai rasa lepas tu ok dah

Liyana said...

mcm2 kan nk cantik ni....terpulang kt kita je sbnr nye...

Nens Collection said...

byk sgt produk yg menggelupaskan kulit..mmg bahaya..cantik kejap aje..lps tu mcm2 sakit kulit..hati2

aimie amalina said...

cantik smp membahayakan
amat la takott!

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea