Friday, 28 October 2011

Aku, isteri, dan buku entah kemana.......

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 15:39
Esok cuti..yey...STOP. tak berapa nak bergumbira. 
last week, kunun-kunun hajat di hati nak tour KL...nak naik komuter  bersama adikku dayah yang kononnya datang bercuti ke rumah kami. Namun, habuk. Her sis ni ajak dia melanguk depan TV melayan Mochachino yang hangin tak tentu pasal... Hujan dentam dentum diluar membantutkan hasrat kami. Plus minus cik hubby chubby keje memanjang, langsung tak bercuti...24/7...

*mocha is my kucing..hehe....just added chino kat belakang nama dia sbb tuan punye mocha suka minum cappucino. especially ice blended.

So, this week..begitu jugak alkisahnya...daku berduet ngan mocha mengemas rumah.. Seriously, sangat seronok OK dapat mengemas rumah seminggu sekali. Bayangkanlah.....ape ke pesyen manusia, hari sabtu dah mop. dan akan mop sekali lagi pada hari ahad. Serious..daku addicted keje mop mengemop ni.. Kat dapur, jangan cakaplah... Lepas masak je terus nak mop lantai...rasa tak best kalau nampak ada bendasing di atas lantai ( itu kalau masa aku begitu lapang sekali ye.....)

sebab tulah fokus daku dah berlarian jauh..bila nak mula ngadap buku je..teringat baju tak basuh... So, apa lagi...sudahkan membasuh. Lepas tu...dah basah lencun (makcik ni kalau masuk bilik air....dia jirus badan dia sekali ke ape..??)... 

bila dah basah, rasa tak selesa....tak jadilah nak sambung study.... So, kona ke dapur....lap-lap ape yang patut..gosok itu gosok ini....

lepas itu, sempat jeling-jeling luar rumah, menyapu pulak dia ni......rumput yang dah berjiran dengan pokok bunga, aku musnahkan satu persatu..Puas hati aku! 

itu belum lagi, kalau daku dah masuk ke bilik setor.mau segala kotak aku  geledah..bukak..susun...bukak..susun... Entah apa jelah kerja aku ni....

karang dah tengahari, sebuk nak memasak pulak...maka, kelentang kelentung seisi dapur. mendengarkan chef tak bertauliah sibuk umpama masak kenduri kendara. Yang kelakarnya jiran2 sebelah rumah dah bercerita ngan mertua...katanya hari-hari aku menumbuk...tak kira pagi petang....Itupon tebiat aku, tak suke guna blender...syok pakai lesung....entah ape-ape jelah...


bila difikir-fikir kembali..waaa...sangat tercabarnya tugas seorang isteri....yang belajar dan bekerja..


namun, selalu letak dlm hati, selalu be positive...rezki belajar Allah nak bagi....bukan semua orang dapat..ye tak? 


nah, menuju bulan kelima perkahwinan....baru terasa nak tune kepala.... Yup! after 7 weeks, progress research tak nampak walau sebesar zarah...congak-congak 24 months....kepala dah mula rasa rungsing. kena ikut schedule..tak boleh sesuka suki hati nak berhoneymoon... * evenhoney moon tak pergi lagi..dek keje yang macam-macam...sabar jelah duhai hati....


8am - 5pm = keje-keje hanya di opis
5pm - 8pm = masak, makan, kemas apa yang perlu
9pm - 12pm = ngadap buku..ngadap buku..ngadap TV jugak....kacau hubby chubby...hehe 
530am/6am  = kalau larat bangun pagi, buat breakfast mana yang sempat...




3 suka komen:

aimie amalina said...

waaaaaaaa
banyaknye keje akak
suri rumah+bekerja+belajr = superb!
tabik la dgn akak kan

heee
insyaAllah kak
buat mne yg mampu kan
insyaAllah mest boleh =]




msak dgn tumbuk berbnding blender lag sedap kan..hehe =]

SoLy SoLicious said...

waahh...pengsan...huhu

cik najihah said...

penatnye akk

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea