Tuesday, 1 November 2011

Jangan Beli, Guna, Pakai, atau apa sahaja.... Ini bukan Sabotaj !

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 11:03
Kosmetik Berbahaya, Kosmetik Beracun !
PEMBATALAN NOTIFIKASI PRODUK KOSMETIK ATAS ISU CAMPURPALSU
Para pengguna dinasihatkan untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan produk kosmetik seperti tersenarai di bawah. Produk-produk tersebut telah didapati mengandungi bahan terlarang, termasuk racun berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik. Penggunaan produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan bahan kimia seperti yang telah dikesan boleh menyebabkan kesan advers serius.
Produk seperti tersenarai di bawah tidak lagi dibenarkan diimport/ dikilang/ diedar/ dijual di negara ini dan Pihak Berkuasa  telah mengarahkan supaya semua stok produk berkenaan di keluarkan dari pasaran.




2011
Bil
Nama produk
No. notifikasi (NOT)
Bahan kimia yang dikesan
1
Sensual Whitening Cream
NOT100751321K
Merkuri  








2010


Bil
Nama produk
No. notifikasi (NOT)
Bahan kimia yang dikesan
1
NV Toner Treatment No 1
NOT05010130KE
Hydroquinone & Tretinoin
2
NV Toner Treatment No 2
NOT05010129KE
Hydroquinone & Tretinoin
3
Zara Rejuvenation Cream
NOT04081873KE
Hydroquinone 
4
Beauty Line Beautitude Multi-Purpose Cream
NOT081201209K
Tretinoin
5
Pigmentation Recovery Complex
NOT081200745K
Tretinoin
6
De Putih Night Cream
NOT05100878KE
Tretinoin
7
BML HB LOTION
NOT090701336K
Tretinoin & Hydroquinone
8
Krim Malam Shana
NOT090600820K
Tretinoin & Hydroquinone
9
Natasya Gold Krim Herba
NOT091100971K
Tretinoin & Hydroquinone
10
Biotox Whitening Hydro Cream
NOT007061310K
Dexamethasone
11
Yoko Whitening Cream
NOT080100330K
Tretinoin
12
Sue Beauty Night Treatment Cream
NOT080600138K
Tretinoin






























2009



Bil
Nama Produk
Notifikasi
Bahan Kimia yang dikesan
1
Felisa Gentle Peeling Solution *
NOT07080210KE
Tretinoin
2
Krim Malam Rahsia Rimba
NOT080801112K
Hydroquinone
3
Biocosmet Whitening Essence
Cream
NOT07122920KE
Hydroquinone
4
~H2O+ Waterwhite Brightening
Night Cream
NOT04102838KE
Hydroquinone
5
Magixpress Lightening Plus
NOT07121009KE
Hydroquinone
6
A.Vant Cream
NOT05022860KE
Tretinoin
7
Eriesya Spa Beauty Cream
NOT07122412KE
Hydroquinone
8
Natasya Krim Herba
NOT07090337KE
Hydroquinone & Tretinoin
9
Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
NOT03090150KE
Tretinoin
10
Ratna Sari Whitening Night Cream
NOT080700826K
Tretinoin
11
ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream
NOT04082451KE
Hydroquinone
12
Chantique - Whitening Night Cream
NOT04121404KE
Tretinoin





12 suka komen:

Zana Adieyza said...

nice info D.. tq so much!!

D, smlm D ada komen kat blog zana ttg percutian 2012 kan.. samalah plan kita D.. hihihi..

Diana @ bilakukatacinta said...

ye ke zana? tgh tngok kelapangan..tak boeh nak plan awal2..D kan studi...yg tu kena dahulukan..

*SiRibenMerah said...

ouh.. thanks info.. seb baik saya x jd user produk2 neh.. :)

mynameismy said...

wah betol ke ni??
nsb bek tade dlm list huhu

wahida said...

tengs share ni dear..nasib baik aku tak pakai produk2 ni...

Lelaki Ini said...

tp kdg2..
owg saja jew cakap tak leh pakai..
nak jatuhkan bsnes owg lain...

Diana @ bilakukatacinta said...

this is from KKM...kalau dr sources lain, maybe boleh diragukan...Yg ni drpd biro pengawalan farmaseutikal negara -

SoLy SoLicious said...

bhye btol..nm jename femes2 pun ade bhn kimia ha..

aimie amalina said...

aiyoooo
nasib pakai garnier jek
hehehehehe

said...

bahaye betul..kite gune cara tradisional je jage kulit muka.. hehe selamat sikitt..

Munna said...

sume produk cikai2 je nih....yg produk bumiputra tu patutnya lebih bersih n selamat, rupanya lagi bhaya.. =.=*

anismelon said...

nice info..tp salu memang produk gnie tak elok pon..menghakis..

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea