Monday, 21 November 2011

Menggigil tengok duit

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 15:41
gigil tengok duit?
pehal pulak si diana ni kan?

nak tanya korang, pe perasaan korang mase first time ptptn masyuk dalam akaun korang?
gedebuk....selepuk...
mase tu, korang check tengok-tengok akaun yang kosong kering kontang dah berisi rm3 ribu ++ (degree)..
musti korang suka kan?
siap hoyeh..hoyeh lagi!!

masa tu, bermacam menda lah terbayang kat kotak kepala..
1001 menda rasa nak listkan atas papaer..
nak beli itu..ini..
belanja itu...ini..
kan..kan...
yang pompuan kaki melaram tu, habislah dah plan nak cari baju sedondon tudung..
siap kaler lipstick nak sama-sama gitu.....

yang lelaki pulak..
dah congak-congak nak beli motor...
downpayment mintak mak ayah tokok tambah kan?
bulan-bulan...?
omak bapak ekau jugak kena membayarnya...

tapi, perasaan itu tak sama saat ini..
perasaan seronok tu jadi macam...entahlah.....
jadi BEBAN kot...
ek..nape cakap beban pulak..?? elaun dah masuk riban-riban lagi..
sedebuk 6 bulan ..Yup 6 bulan!!!!!!

dan angka 6 bulan tu yg menyebabkan hati aku kurang senang...
memanglah angka kat dalam akaun berdigit-digit..
tapi....
yang berdigit-digit tulah buat aku mengigil....seriau...

duit, bermaksud tanggungjawab
tanggungjawab bermaksud amanah...
amanah ni....(serasa nak mengigil tangan ni...pegang amanah..)
amanah yang perlu disiapkan within 24 months...
'my research'..............
and i have another 21 months to go....


Ya Allah, permudahkanlah urusan ini.....








25 suka komen:

nasha sanza said...

Salam,sabar...and nak ajak awak join sinihttp://nashasanzagorgon.blogspot.com/2011/11/year-and-giveaway-by-kasih-mommy.html kalo sudi..thanks!

ZiL said...

Betul tu D... mcm Zil belum dpt PTPTN mcm2 dah plan dalam otak... lagi2 bab nak cantikkan muka... hihihi.. dlm skelip mata je duit tu dah habis... sib baik mak bagi duit belanja bulanan.. habis belajar.. wat tak tahu je.. sampai kan kena amaran kedua tu.... sib baik ada hubby.. diala yg tolong langsaikan sekali semua tu... sib baik pinjam 5k je... kalau banyak, tak tahu nak bayar cam mn...

wahida said...

hehe...aku dulu tak amek PTPTN...aku amek pinjaman lain, nasib baik sikit dan takde interest...boleh la aku bayar sikit2...hehe...

Puan Kutu said...

Belanja secara berhemah yer..

dulu sy masa studi tak berhemah sgt berbelanja.kehkeh

Wanie said...

guna la duit tu sebaik2nya..jangan menyesal kemudian hari =)

Iffah Afeefah said...

erk tula mnusia

dgaan kan kak

Saiazuan said...

blanje mkn burger carls leh? hehehe

sergeant keroro said...

belanje tutti fruiti boleh?

FANTASTIC PIECES said...

hai.

tumpang iklan ya.

blouse cardigan pant dress yang menarik. semuanya rm50 including postage.

happy shopping!!

TQ.

Ezad Skytech said...

kena pandai berjimat la duit tu kan...(^^,)

Zana Adieyza said...

amin.. semoga dipermudahkan & dimurahkan rezeki dear..

...sWeeT uMi... said...

huhuhu bile dah byk duit ni mcm2 nafsu ada...paling byk nafsu nak shopping huhuhuhu....tapi opsss pandai2 manage duit tu ye... (^__^)

aTy _faRed~ said...

tak apply ptptn...jadi tak tau macamane rasenyer pegan duit banyak2 mase zaman belajar..huhu..tapi mase 1st time keje lepas belajar.. dapat gaji riban dalam akaun..memang teruje giler..!!! terus rase nak tukau kereta baru mase tu..hehehe..;p

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

gudluck diana.siapkan research k, jgn joli2 pulak.hihi~

makdara TERdiva said...

dulu x de PTPTN, tp SUK selangor yg bagi..tp x byk..paling byk pun rm300 sbb dikaber tuk 2 bln..

aimie amalina said...

huwaaaaaa
anyaknyeee duet akak
meh pos kat mimi skit meh
hehhehehe
insyaAllah
semoga dpermudhkan semua urusan akak ye :)

アヌムちゃん said...

gunakan sebaik yg mungkin :)

Niena Pengembara Ilahi said...

xpnah dpt PTPTN msa study..
erm.. tpi msa study dlu dpt allowance yg tertunggak. berbelas ribu tekejut gak.. terus bli keta & kasi mak... btul... duit tu sbnrnya amanah,kta kna pndai2 menguruskannye

erin moshimoshi said...

johor bride ...nice ..done follow

Nens Collection said...

seronoknye..hehehe
lagi best kalo pinjam xyah bayar kan?..huhahuha..~~~

Daddylicious said...

kuatkan iman ...hehe

Hanis MY said...

dulu pun pinjaman ptptn jugak tengah gigih membayar tiap bulan... ganbatte ne!

ratusiput said...

takyah gunala.cer ingt balik iklan2 ptptn.gerun.ehehe.kalau masih ade usaha lain takyah guna duit tu dulu.kecuali mmg takde pilihan.tp makesure jgn silap langkah.nanti sok beban pd diri sendiri..

Zefa NorAsmara said...

Semoga dipermudahkan urusan.. ibu yusuf dulu belajar tak guna pinjaman.. ikat perut ketat2 je.. :D

Ardini Humaira said...

bestnye duit loan da masuk :D

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea