Monday, 12 December 2011

Kalau memasak jangan sampai terlupa

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 22:34
masih awak lagi untuk ucapkan selamat malam...ye tak?.

kat selangor...cuti 3 hari berturut-turut...dari Sabtu sampailah hari ni..Isnin..
tapi, seperti minggu yang sudah-sudah..
selain balik kampung...keje aku adalah menghadap buku..dan buku..
lebih-labih lagi advisor dah tinggalkan amanat...siapkan proposal sampai Methodology..
buat multivariate analysis...dan bla...bla...bla...thru phone...
tanpa aku mencatat sedikitpun amanat yang dia duk cakapkan di telefon...
hahaha...budget terrer mengingat. ye tak?

so, siangnya tak buat apa..malam pulak kami ke Ampang...(ye ke ampang?..terasa macam ke Gombak je...)
melawat Ucu (adik ayah yang paling bongsu...)
tengah duk bersembang..tetiba terdengar suara lelaki menjerit dan bertempik...
ingatkan ada orang bergaduh kat luar...
so, kami yang ala-ala cik Joyah kepoh ni pon meluru keluar berduyun-duyun...
yelah..mana tahu orang bergaduh..boleh pakat-pakat tengok...ramai-ramai...

sekali bukan orang bergaduh da...tapi orang duk pecahkan grill dan pintu satu rumah di tingkat paling atas..
yup! pecahkan pintu sebab dapur si tuan rumah (yang entah kemana tu...) dah terbakar...

gigih jugaklah kami tengok lelaki yang berani tu duk cuba nak pecahkan gril dengan tong pemadam api...
cermin tingkap pun dah mereka pecahkan untuk memudahkan mereka memadam kebakaran menggunakan alat pemadam api...
keadaan dah semakin kalut...bila jiran sebelah menyebelah dah keluar rumah....
yelah u olls...rumah flat..kalau terbakar satu unit...dengan mudah je api merebak ke rumah sebelah menyebelah...
kalau aku jadi jiran rumah terbakar tu..kompem aku kalut....serius aku dah angkut segala menda ke luar rumah dan lari jauh-jauh..

dapur terbakar tu..silap-silap tong gas boleh meletup....
beberapa minit pastu bomba pun datang...dan berjaya mengawal kebakaran daripada merebak ke rumah berhampiran....

bila balik nanti, budak yang menyewa rumah tu kompem ternganga..tengok pintu rumah dan cermin tingkap dah pecah...bersepah...
ape jadi dengan rumah aku ni? Mungkin dia akan berkata begitu dalam bahasa Nigeria (sebab yang menyewa tu student UIA - Nigerian katanya..)


p/s : diorag kata punca kebakaran sebab student tu lupa nak padamkan dapur sebelum keluar...hai..ape menda sahaja lah yang dia masak sampaikan terlupa...

p/s/s : peringatan untuk kita semua : sebelum nak keluar rumah tu..pastikan dapur dah tutup..plug dah off (especially iron, periuk nasi elektrik, heater ...)




11 suka komen:

Iffah Afeefah said...

beselah
cuai mcm2 ley jd

...sWeeT uMi... said...

adoiii...sib baik bomba dtg cepat...tapi tu la konpom terkejut org nigeria tu nanti huhuhuhu

Kakzakie said...

Dlm kalut macam itu kena ada yg cekal juga. Kalau tak baik-baik satu yg musnah akan lebih banyak turut sama musnah...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ya ampun bahaya giler tue
ai pun if masak takut nak tinggal even kejap

dwaty said...

bahaya tul... inilah salah 1 punca kebakaran..

siti kektus said...

bahaya betul lah. kalau tebakar satu blok tu kak, aish. tak dapat nak bayangkan.

lieynanilaz said...

nasib baik cepat tindakan diambil....

Nens Collection said...

kdg2 kita jd cuai jgak kan..
kene sentiasa beringat dan mengingati satu sama lain...;)

Zana Adieyza said...

menakutkan jer kan.. mintak jauh la kita semua.. lps ni zan apun kena lebih hati2.. sbb risau jugak kes mcm ni berlaku..

Asmara said...

bab terbakar ni mmg takut la, lg2 flat mmg boleh habis satu bangunn tu. tahniah la bomba cepat selamatkan keadaan. :D

aimie amalina said...

pehhhh
bahaya betol
emm..teringat mase jadi kat apartment yg mimi dok ni
sebb nenek tu pekak dn nyanyuk
huhuhuhu
ye lupe ye masak mee
huhuhu

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea