Wednesday, 30 March 2011

~ my First contest ever ~

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 12:02 6 suka komen Links to this post
berminggu yang lalu..tetiba hati ni mendesak sangat nak amik pic utk Post Wedding..
entah kenapa ek?
maybe rase terkilan kot..
sebab tak dapat apa yang diidam-idamkan
(pssstt...aku ni memang jenis keras kepala sikit..kalau aku nak benda tu..macamana cara sekalipun..aku akan usahakan..x kira lah..)
tetiba..pg ni jejalan..jenguk2 ke blog kengkawan (kengkawan ke??...aku tak ramai kawan lg coz baru last month start buat blog secara serius)
TAP!!!
macam tak percaya?
aku baca lagi
scroll dari atas sampai bawah
BETULLAH
tak silap, ada pertandinganlah..tak cuba mana tahu kan? Kalau dah rezeki tuhan bagi...
seronok jugakkkkk
tak dapat hadiah utama~mana tau LUCKY DRAW kalau2 dapat...

Pertandingan ini dianjurkan untuk bakal moms and juga bakal berkahwin (yang sudah bertunang)...
oleh
http://www.kedaigambarkami.com/ (p la jenguk-jenguk..)

Sebenarnya..
aku dah 'jatuh suka' dan 'jatuh cinta' ngan kedaigambarkami ni sejak berminggu yang lalu~
masa tu tengah kalut cari OP untuk majlis di Johor nanti (28,29 mei 2011)
rasa macam dah lambat sangat
tetiba..search punya search..
terjumpalah

MENARIK sangat!!!
Bagi manusia yang cerewet macam aku ni~memang susahlah nak dapat yang berkenan dihati..tapi yang ni..buat aku tak sabar-sabar nak bertanya
aku mesej cg fly..(lambatnyer nak mereply)
so, aku terus guna facebook (awal-awal aku dah LIKE diorang ni..)
Petang tu cg fly (si hubby) reply balik dan kata wife dia sekarang di Thailand (tak silap aku la..)
mase tu aku ni dah excited..tetapi..tiba-tiba my fiance called dan bagitahu...
" orang dah confirm ngan member pasal OP tu.."
"Hah! Tapi, orang dah jumpa yang berkenan di hati. orang Kluang..."
"Alah..tak sedaplah..dah janji dengan dia."
masa tu..aku terus sedih..tak terkata
terbayang-bayang pics kedaigambarkami ni yang meletooopsss

aku memang suka tengok hasil kerja derang..
photomanipulation ni aku tengok dalam FB.KedaiGambarKami.cantek sangat
ada pulak lagi pengantin ambil gambar kat area aku (kota tinggi)
terus aku terberangan nak ambil pics outdoor kat situ, macam pasangan -nabiha & hafizan
tempat ni sebenarnya biasa-biasa aje..tapi u olls tengoklah..pabila kena sentuhan KedaiGambarKami..maka jadilah begini..dan begini...
meletooppss kan?

yang ni pulak~budak sekampung aku - Lok Heng
belakang tu Zink buruk jek..tapi KedaiGambarKami merubah ia menjadi lebih sangat maknanye...
(mana aku tak terkilan...)


malam tu, tak lena tidur (betul ni..aku bila tak dapat benda yang diidam..memang selalu jadi angau..)
terus esok aku mesej cg fly via fB..
aku tanye..if dia ada buat job editing pics tak?
macam budak2 graphic buat freelance..
dia kata tak pernah..
so, aku pon try mengayat dia~~hehehe...
harap-harap dia kata OK..
lastly..dia kata ..begini..begitu..begini...
hm..aku tak kisah sekeping Rm berapa..yang penting tak banyak ada sikit..sentuhan derang ni~~dah tersuka sangat..
Padahal, kata fiance aku..aku kan ramai kawan2 graphic, yang kerja dengan Karangkraf pun ada..
"kenapa tak minta dia buatkan.."
" Dia punya style lain...ini style lain...."
kataku beralasan..

sudahnya..hari itu
segala masalahku hilang..
ye..ye...ye...tak dapat KedaiGambarKami jadi OP...
dapat sentuhan tangan best mereka pon OK sangat~~ (aku sudah senyum sampai kembang telinga)

tapi, yang ni..kalaulah berezki...aku nak wat outdoor post wedding~~hehehe..kat Melaka kot (mileage tu..kira OK la..) 
Mesti cantek kan? kan?


maka hadiah kawen kami~~amat bermakna sekali!!!

Tuesday, 29 March 2011

~ SSF home Deco...Deco....

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 16:46 0 suka komen Links to this post







Monday, 28 March 2011

~ BahaNA jatuh Tersungkur...~

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 14:39 2 suka komen Links to this post
sabtu,
hari yg aman permai (sebab my rumates semua balik kg)
bangun2 ke..yg dah lewat ke tengahari (pecah rahsie..hehe..berjaga malam tengok 'secret graden'..)
dapat semangat baru
terus capai berus..
sental segala daki maki di dinding bilik air

tengok lantai dapooor
mak aii..berminyak ...melekit2
capai mop..
capai baldi
capai sabun
hah
aku basuh segala isi daporrrr
mop punye mop..
bilas punye bilaas

gedebuk!!!!!
aduh macam nak patah pinggang...
buat kesekian kali..aku jatuh tersungkur

tangan kiri kanan dah sakit sangan sebab tahan beban badan (yg berat cam anak gajah)
punggung..yA allah..rasa sengal semacam
satu badan bisa-bisa

petang tu..pas melawat fazura (mmber aku yg baru pas bersalin)
terus melencong ke rumah si dia..macam biase..aktiviti ujung minggu (bertandang ke rumah bakal mak mertua..)
dalam hati (harap2 lah mak tak masak macam-macam..aku tengah berdiet ni)
memanglah mak tak masak macam2..tp jiran mak (along ngan cik mon..masak mee kari)
alamak...kena makan mi kari lah pulak~~
terpaksa makan..(biaselah..org melayu ni suke menjaga ati..amik sikit2)

pas makan aku citer la pasal jatuh kat dapur tadi~~
yanti kata OK, esok turn aku berurut
Full Body Massage~~

last week urut kaki
this time urut full body~~
camne la rasenye???


Thursday, 24 March 2011

Dilema insan berdiet

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 10:50 2 suka komen Links to this post
" Diana, Puan bought u nasi kerabu...already.."
" But Dr. I'm on my carb diet. how come?"
" Mm..just tell her la...
" Mm...
Beratnye rase kaki ini nak melangkah ke dalam opis~~how to say no ?
Sesampai di opis...sudah terletak kemas nasi kerabu di atas meja..aduhai...
Nak tak nak..i've to say thanks to her..bersusah2 membeli untuk aku kan?
tp..mm...nak makan ke tak..nak makan ke..tak
2 bulan 4 hari lagi untuk hari 'bersejarahku...'
badan still
mmm...
turun sekilo seminggu
maknenya..
kalau tak berapa nak berusaha
dalam 8 minggu 8 kilos jelah..
target aku dalam 10 kg..
baru OK


inilah dilemanya..
dalam berdiet..terkadang memang tak ske nak berziarah ke rumah org
bukan ape..
bila dihidang..di ajak makan
tak manis to say NO
even bile kengkawan dgn nada ceria nya mengatakan 'she's on diet'
tp si tuan rumah tetap akan mengajak
dan terus mengajak
dengan ayat manis mereka
'hari ni Off la diet..sok sambung balik.."

kalaulah dalam seminggu perlu bertandang ke rumah org walau sekali..
maka,
bagaimana pula diet aku nanti?

Wednesday, 23 March 2011

~ Tag 'air tangan aku '~

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 20:34 0 suka komen Links to this post



Kek Pengantin

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 00:50 0 suka komen Links to this post
dah called kak yati dari http://rbeccacookies.blogspot.com/
nasib baik dapat jupe org buat kek kawen area kota tinggi ni..hmm..nampak menarik kek kak yati ni..siap berpakej lagi...kat tempat aku bukan takde..tp ntahlah..yang ni sedap dipandang mata..

lagipun aping ngan lok heng tak jauh mana nak amik...kalau dibandingkan kota tinggi...
kek ni pilih yang sederhana sahaja..coz famili elah lelaki aku dah bagi ala-ala kek dan coklat dalam goody bags mereka...
kat hntaran  pon ade..
lagipun cik ag aku ni makan secret reciper jek (berlagak lah tu...)
heheh....

nak tengok tak kek kak yati ni..memang cumel2..
harge pon..
ok
Pakej- Pakej Kek Perkahwinan
pakej ekskusif
english garden concept...
pakej A
pakej B
pakej C
pakej D
pakej E..

First draft kad kawen...

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 00:39 2 suka komen Links to this post
kad saye biase2 je..hehe (harge murah jek)
double sided printed..

mahukan kelainan~~
saya pujuk cik abang untuk design kartun tu
nasib baik kami sehati sejiwa
en hanif gumuk..dengan suke rela jugak menerima pilihanku
katanye dia pon suke
len dari len...

kawan aku kate cumel..
cumel ke?

ada beberapa kesalahan perlu diperbetulkan~~
its OK
first draft kan?
mm...in term of color
font nak kena besarkan..nanti mak aku kate org tua2 tak nampak
,,,
ape lagi ek?
oh...kesalahan putera/puteri kami..
kesalahan kat map tu..

hehe..
anyway suke...

Apa ada pada 0.5 kg?

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 00:10 0 suka komen Links to this post
hehehe...
nak gelak pon ade~~bila Raja dpt present timbang aritu, maka secara tidak langsungnya setiap ari roomates aku menimbang berat badan mereka, dgn sebegitu kerap sekali..~sebelum makan timabng~~selepas makan timbang~ " maka akan berkatalah mereka..huh lepas makan naik 1 kg la...
tak cukup itu, bila celik je biji mata,semua tunggu turn nak timbang berat badan~~tak terkecuali aku~~~
sehari 3 kali kot..dah macam perkara wajib dan jadi rutin harian..
Pe kejadahnya?
Hahaha...
"bukan timbang everydsay tu akan demotivated kita ke?" aku jugak yang cakap macam tu..last2 aku jugak yang buat begitu..cakap tak serupa bikin..
Kalaulah si 'penimbang' tu boleh bersuara...mesti dah sound kami reramai
..." woi,korang xde keje lain ke? sakit badan aku ni dipijak2..."

Tapi yang entah best atau tak..selepas hampir seminggu berdiet...actually mengamalkan Carb Diet..kelihatannya berat bdn aku turun 0.5kg...jek???
Kenapa sekarang susah nak turun?
tak macam dolu2?
sebulan boleh turun hampir 10 kg?

jawapannya: dolu aku exercise..aerobics ari2..lompat ari2...
sekarang aku diet..tp kurang senam..hmm..bukan taknak senam, tp bila memikirkan perutku yang 'berlubang' ni..terpaksa hadkan 1 kali seminggu je ke Gym dan Sauna~~
Pergi gym pon...gune trademill je...tak buat xtvt lain..
yelah takut jahitan dalam perut ni terbukak...
mau carik penyakit
nak kurus karang tak pasal2 duk HSI (hospital sultan ismail) lagi....

tapi, syukur...
turun jugak 1 kg....dalam seminggu~~~
my target will be 8 kg for 8 weeks...
kurang dari tu lagi bagus~~supaya muat baju2 kawen nanti...

yang geramnyer..si 'dia' makin debab..
bukan ape..takut baju2 tak muat...
kita beria turun..nanti dia plak yang tak muat...

encik hanif kamarudin...
sila 'berdiet sket.." ok?

Monday, 21 March 2011

Wedding Present

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 13:13 2 suka komen Links to this post
" I intend to book a night staying hotel in Malacca city, nearest the Jonker Walk..especially for your wedding present..
what's ur opinion? "

me..
senyum sudah sampai ke telinga
Hotel map

Friday, 18 March 2011

Gemuk Vs Kurus

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 11:49 1 suka komen Links to this post
"mak itu macam kak Na.."
" yang mana?"
" itu lah..binatang gemuk kaler putih..."
" oh..itu tapir "

*perbualan singkat lagi mesra antara mak aku dan teha semasa melawat zoo Melaka*
hehe..kejam tak kejam le..
tapi pas adik aku teha (yang mase tu masih di tadika)
balik je dari rombongan tersbut..terus dengan konfidennye menggelar aku ' tapir'


terus terang..ntahlah,,tak terasa ape pon..kelakar addelah..
tahu jugak budak ni menatang tu macam aku~


hehehe
sejak dari azali+sekolah rendah..
aku memang agak berisi jika dibandingkan ngan adik2 aku yang lain...
derang semua cekeding~~~
kecuali adik aku oli..zaman sekolah dia sungguh bulat..so, org panggil dia telor..coz muka dia da bulat cam telor ayam


hahahaha..
tp bila semakin meningkat dewasa, adik aku yang olat tu tetiba jadi selim melim...
ni adik aku Nuzli
ni pulak kami ~ cuba bandingkan ber3 ~ akulah paling gumuk ~
ni pun gmbo mase aku baru nak mengalami transformasi dari maintain ke gumuk.. 2009

secara sejarahnya..famili belah abah aku memang kurus-kurus belaka~
yang belah mak aku pulak..adelah chubby2 sket..tp taklah gumuk sangat

so, mak selalu cakap kat aku
"Kenapalah kau ni gemuk sangat. Makan taknak jaga. Senam tak.."
hehehee....
aku telan je kata2 mak aku
dah biase dengar...
2o tahun kot?
agpun memang salah aku..
~ pantang
pantang nampak
mesti nak melantak..

Kembalilah mood nak kahwin

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 11:08 0 suka komen Links to this post
Please Diana..don make ur self...blur...serabut..kelam kabut again. Ya Allah, permudahkanlah satu-satu....
Next week, baru plan nak balik kg, nak settle pelamin la..bilik la...baju2 la...hiasan la..itu la...ini la....segala macam la..
tp tup..tup... 25,26,27 th March 2011 ~ UPM Postgraduates Edu Fair 2011 ~ erkkk....
Ya Allah..satu-satu tak settle lagi ni..takutnye...
If next week gi fair ari Jumaat, and then balik kg ari sabtu...and then balik s.alam hari ahad.. (oh...camner nak deal ngan Kak Peah ni?? ) Dia dah tentu ada job kawen ari sabtu n ahad tu...
" Diana, u settle ur TPM first.." nasihat 'majikan' aku.
" if not. u'll stuck n keep thinking about this..."
ish.....
Sometimes..bila terlalu kena fikir..dah jadi taknak fikir pepun... (sob..sob...)

Tapi alhamdulillah satu kerunsingan dah ilang (perut aku dah baik ya allah~ after 6 months)
and si dia...nasib baiklah...penyakit boleh dirawat..tapi mak. Ya Allah...selagi ada aku ikhtiarkan...

Ya Allah, permudahkanlah urusan kami ini~~


mood nak kawen ni 


terkadang


terkadang excited tak tentu pasal
 
tapi selalu jugak ~

senyum sorang-sorang

gementar pon ade...nervous


 
taknak fikir pun ade.....
hmmm...


tapi kan, biarlah cepat semua ini berlalu ~

maka,
Boleh lah aku...
~ study dengan tenang
~ boleh kami p picnic dengan girang~

~ p honeymoon ke...



at the end ~
Heppi family


p/s : bila Diana dah kurang keje, dia memang suke mengarut (kata 'si dia'.....)

Thursday, 17 March 2011

saya CINTA bunga

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 17:13 3 suka komen Links to this post
Mix Hand Bouquet 11
ce teka..berapa harga bunga ni? 
Fresh flower lagi...
ermm..aku pernah dapat bunga banyak macam pasu bunga ni mase konvo degree dolu~ tupun coz my fiance wat surprise..ingatkan dia beli bunga yang jual kat gerai2 tapak konvo tu..rupe - rupenya dia order khas dari Damansara ~~
terkejut gak aku..besar..
yg tak boleh tahan tu..
tak larat nak bawak jambangan besar macam ni
dahlah bakal mak mertua ngan sis in law to Be bagi jugak..
mahu penuh kiri kanan...

Dah dapat teka???
aku bagi range ye...dalam rm450 ke atas...
tapi bunga masa aku dapat dolu takdelah mahal sampai macam ni..
coz..hehe..kedai makcik dia....~~


petang-petang pas office hour, sementara menanti ujan renti ~ aku belek2 website bunga...
meh kawan2 kita belajar serba sedikit tentang bunga dan maksudnya


Pink Alstroemeria on a white backgroundOrange Alstroemeria in a green house
Commonly used flowers in arrangements with Alstroemeria include Roses, Lilies, Gerbera Daisies, and Asters. Alone in an arrangement, 
Alstromeria may carry the meaning of friendship.
dan jugak Devotion, Wealth, Prosperity, Fortune, Aspiring, Also known as Lily of Peru (hm...nak kena cari ni..musti bunga ni banyak kat Peru)
Amarylis flower

Pride, Pastoral Poetry, Dramatic..macam aku (hehe..)
apple Blossom

sekali pandang, aku ingatkan sakura..hehe...
Better things to come, Symbol of Perpetual Concord, Temptation
I Love Thee

arbutus~ means I LOVE THEE








I Love Thee
~ Thomas Hood




I love thee - I love thee!
'Tis all that I can say;
It is my vision in the night,
My dreaming in the day;
The very echo of my heart,
The blessing when I pray:
I love thee - I love thee!
Is all that I can say.

I love thee - I love thee!
Is ever on my tongue;
In all my proudest poesy
That chorus still is sung;
It is the verdict of my eyes,
Amidst the gay and young:
I love thee - I love thee!
A thousand maids among.

I love thee - I love thee!
Thy bright and hazel glance,
The mellow lute upon those lips,
Whose tender tones entrance;
But most, dear heart of hearts, thy proofs
That still these words enhance.
I love thee - I love thee!
Whatever be thy chance. 




 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea