Friday, 29 July 2011

lengah yang buat aku mengah

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 10:48 28 suka komen Links to this post
malam2 jalan kaki carik kete...
parking punyalah jauh...
nun di astro sana..
nak buat macamana. ye tak?
90 ribu orang dah serbu keluar...

jalan jammed..sesak ngan kenderaan yg mcm2 aksinya (hehe...yelah..aksi selit menyelit..aksi tergesel dan semakin menyemakkan jalan...aksi parking kete di tengah2 highway..dll...)
Hubby dah merungut2..perut sebu katanya...
sepanjang hari hanya sempat diisi mee goreng yang aku bekalkan pagi tadi...
petang pulak dah kalut-kalut gerak ke stadium selepas punch out..

so, malam buta ke pagi...drive thru McD...
sesampai kerumah..jam dah menghampiri angka 2..
sudahkan mandi..solat segala... terus lena entah jam berapa..

pagi tadi..aduhai....terasa malasnya nak pergi kerja..
bukan letih mana pun..cuma sayangkan tido..hehe....
pujuk-pujuk diri...gagahkan jugak


Oh mak kau!!!
today is friday?
friday Dr. P dah balik dari retreat.??
keje aku tak siap lagi...
alamak!!!

pagi ini..
terus bukak laptop..baca journal sekali imbas....
taip itu..taip ini....
termengah-mengah nak dapat satu page..
(dalam hati...padan muka aku!)


last minute kerja..
memang entah apa-apalah jawabnya..



p/s: Moral of the story..jgn buat kerja last minute.... Mentang-mentang bos takde...duk berdondang sayang depan lappy..senang hati hapdate blog.. wooo



Thursday, 28 July 2011

Ada sape-sape terasa tak?

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 08:10 31 suka komen Links to this post
Rajin Bercakap, Rajin Berkerja   = BAGUS SEKALI



Rajin Berkerja, Malas Bercakap = KENA BULI



Malas Kerja, Rajin Bercakap = WAYANG CINA



Malas Berkerja, Malas Bercakap = TAK GUNA



Malas Berkerja, Suka Mengadu = NYANYUK



Malas Berkerja, Selalu Ponteng = BAIK BERHENTI



Malas Berkerja, Suka Menyibuk = BAIK MATI





sumber: Prof Ungku Aziz

Wednesday, 27 July 2011

WW #3 Teringin Jadi Kerbau

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 14:18 14 suka komen Links to this post

WW #2 Bagaikan puteri

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 11:02 16 suka komen Links to this post
my niece......

WW

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 08:16 18 suka komen Links to this post
my Mocha

Tuesday, 26 July 2011

BEN ASHAARI AJAK JOIN BLOGLIST BLOGGER BARU

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 16:08 27 suka komen Links to this post
Santai Bersama BEN ASHAARI

nak wat bloglist..
nak wat bloglist...


Jalan - Jalan Gemukkan Badan

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 08:35 27 suka komen Links to this post
arini...maybe akan Busy.. (hehe..nak prepare report utk Dr.P..pastu nak ke library..nak kesana sini)
so, terpaksa tinggalkan Uolls dengan pics berikut

nikmatilah ye..

sambil berjalan
sambil makan angin
sambil gemukkan badan..

hahaahaaa

Menu:

nasi lemak
sambal asam + kicap

sotong goreng tepung
udang goreng tepung
kangkung belacan

siakap 3 rasa....


- TABLE for TWO -
lokasi : Muara Sg. Duyung, Melaka


cendol Icecream
cendol jagung
terbaek!!!!


Lokasi: Depan Menara Jam Besar, Banda Hilir, Melaka


Monday, 25 July 2011

Hotel Puri Melaka

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 12:32 30 suka komen Links to this post
hehe..tak sangka ramai tak tahu kan?
lokasi pada entry PAGI TADI (sila Skroll ke bawah untuk tahu)

lokasi pics pagi tadi adalah disini...
di dalam bangunan ini

sangatlah nostalgia kan?

kepada sesiapa yang meneka Melaka...anda memang betul ! Walaupun agak ragu-ragu. Ye tak?

Terletak diantara deretan bangunan2 lama..bersebelahan dengan Jalan Jonker/ Jonker Walk...
PURI HOTEL, ini terletak di Jln Tun Tan Cheng Lok

nampak seolah-olah sebuah lot kedai yang kecil...mm...tak jugak
bila masuk ke dalam..
aku pulak yang surprised!
mak ai...besar lah jugak...
siap ada taman di tengah2 bangunan... (terasa seperti berada di secret garden)
dihiasi lanskap yang indah berserta air terjun buatan


tak sangka kan, ada taman di dalam bangunan....
konsep taman, nak kata ala-ala China, tak lah jugak..ala-ala melayu...bukan jugak...
tapi macam mix and match..adunan Melayu dan Cina = Baba Nyonya

masuk bilik..
terus check itu ini.....mm...selesa sangat.
bilik kami di ground floor...bila bukak tingkap...menghadap taman
semua lengkap : astro ada..freeze ade...almari segala lah... Yang paling best. Tu hah, peti besi/keselamatan untuk simpan barang2 berharga pun disediakan...

selak-selak almari..tetibe ternampak..erkk... Old testament *
tak tahu ape fungsinya...tapi yang pasti hotel punya,
sebab ada tertulis...never bring out from room... 

memula masuk memang rasa takut...serius, mostly foreigner and chinese..
lepas tu nampak receptionist, cleaner, guards semua Melayu...
so, boleh accept lah...
but bila ternampak *.. terus cakap ngan my hubby.... "Yang..orang was2 nak breakfast kat sini lah.." 




Jalan Jalan di mana?

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 08:32 23 suka komen Links to this post
selamat pagi...semua...
hehehe...
Mood : suke sedang melanda...
alangkah bestnya..kalau tiap2 hari boleh berpoya2 tak masuk keje...
erkkk...
tapi camne nak berpoya2 kalau takde duit
nak duit kena kerja...
itulah hitungan hidup..sehari demi sehari..

merindui blog ini..tapi hanya sempat selak menyelak dua hari yang lalu...

so, hari sabtu yg lepas...kami kemana ye?
once upon a time in China...hehehe

lah tak caye...
aku gi China..balik hari jek...
MAS skang ada buatlah..penerbangan pergi balik dalam sehari...
ye...inilah buktinya...


tak percaya?
ye...
ce teka..daku dimana?
-
-
-
-
-
-
-

mesti dah dapat meneka kan?





Friday, 22 July 2011

heheheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 18:37 9 suka komen Links to this post

Thursday, 21 July 2011

BEN ASHAARI CARI BLOGGER BARU JER

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 13:26 38 suka komen Links to this post
sila klik banner...
Santai Bersama BEN ASHAARI

bagi aku pen, sikit-sikit aku tulis..sebab tangan rasa penat
bagi aku cokelat,perlahan-lahan aku telan..sebab manis aku tak suka
bagi aku kamera,asyik-asyik aku tekan..sebab syok sendiri amik gambar
tp
bagi aku laptop, naik jahanam itu keyboard....hahaha..pagi..petang ke malam aku kerjakan...

dari medium minda, ke mulut...kini telah ke jari...

taip
taip
taip
taip

tu pasal aku ber 'blogging'...
bebel senyap-senyap
hehehee...

kalau suke aku membebel..
korang datanglah jenguk blog entah ape2 aku ni..
org kate 'blog syok sendiri'..

SAYA NAK JOIN BLOGLIST FAHMI DI SINI

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 13:14 2 suka komen Links to this post

2,3 kucing berlari
berlari2 jatuh atas semen
pagi pagi update entri
bila petang join segmen

sila abaikan pantun 4 kerat merapu di atas..
sebab aku nak konsentrate kat segment bawah ni..
segmen ape?
klik jelah kat banner tu (tak meletop pon komputer korg nt)


dia suh aku jawab nape nak join segmen ni?

SEBAB aku pree..aku takde keje skang ni.tu pasal aku BW..nak cari ramai member (secara jujur ramai follower)

dia tanya asal negeri

AKU JAWAB hehe...Johor Darul Takzim dihatiku (dah macam tagline uitm plak)

dia tanye kaler baju raye

AH..susah nak jawab..sebab hari2 hubby tanya kaler ape..tp aku cakap tak tahu. Sbb big family aku nga usha kaler... Kira kaler WARNA WARNI cam pelangi

HABIS sudah soklan
Mudah kan?





Bajet orang tak nampak...

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 08:34 24 suka komen Links to this post
pagi pagi naik kete
naik kete dengan abang
pagi-pagi dah ketawa
bila dengar derang sembang

pantun tak serupa pantun..
hehe..terbawak-bawak dek entri semalam

tajuk sembang Hot fm Am crew pagi ni...
'perbuatan yang anda buat senyap-senyap yang anda rasa tidak diketahui orang'
lebih kurang begitulah bunyinya...

pemanggil pertama..telah membuka rahsia, yang mana ibu mertuanya tidak mengetahui beliau telah berkahwin dengan anak lelakinya secara sembunyi-sembunyi sejak tahun 2009. ini disebabkan ibu ' si lelaki' tidak mengizinkannya walaupun telah dipujuk berkali-kali..
* serius..kalau aku, tak berani nak citer dalam radio. Yelah..seantero pelusuk Malaya kot mendengarnya..dalam reramai tu, manelah tahu jiran sebelah menyebelah rumah dengar ke..kan disampaikan cerita pada si ibu mertua...lagilah naya...lagilah haru biru nanti...


nak telefon Hotfm..tak tertelefon,
tp terasa nak respon disinilah duhai kak fara pauzana, FBI, ag, n ucop wilcha...

perbuatan ni..aku rasa org tak nampak..tp tutp..tup telah di 'tagged' dalam fesbuk aku...
reaksi ?
sure No hal lah..bukan aku wat salah pon...
sudut gambar ni jek yang boleh mendatangkan 1001 spekulasi hangat....

korang rasa  ape?
nak tengok....
betul...
bukan sedang melombong bijih timah..besi ke ape...
sekadar sedang mengerjakan hidung yang terasa amat gatal setelah tersalah makan..
maklumlah orang resdung...
silap sikit..gatal banyak-banyak..sampai tak tertanggung...so, tak kiralah..sedang Viva ke..menunggu orang habis presentation ke...jalankan jugak aktiviti..sebab dah tak tertahan.. uwekksss

korang pernah kan...
konon-konon buat sesuatu yang korang rasa org lain tak nampak...
pernah kan?



Wednesday, 20 July 2011

Firdaus Life: Berkawan Dalam Kumpulan

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 15:59 38 suka komen Links to this post

Klik Di Banner..


MARI KITA BERKAWAN-KAWAN

Kawan

Artist: U.N.I.C

Kawan bertahun kita bersama
Bagai semalam baru bersua
Kawan dihadapan oh! Indahnya
Kita bersama berkelana

Namun kita jauh di dunia sendiri
Bekalan sendiri(semangat sendiri) Impian sendiri
Meski pun jauh namun kita tetap bersama
Dek ruang yang memisahkan kita

Kawan hidup ini umpama langit yang tidak selalu cerah
Kawan hidup ini umpama awan yang tidak selalu putih
Ingatlah bintang-bintang di langit Takkan terus berkelipan
Ingatlah pelangi yang indah Pasti akan hilang

Kawan jangan biarkan dirimu
Seperti rama-rama
Cantik namun akhirnya menjadi perhiasan di dinding
Kawan jangan biarkan dirimu
Umpama lipan dan kala
Berbisa namun akhirnya menjadi perhiasan di meja tulis

Oh! Kawan jadilah seperti si matahari
Membakar diri demi insan sejagat
Oh! Kawan jadilah seperti bulan purnama
Menerangi malam yang gelap gelita
Menunjukkan jalan demi ummat semesta

Menunjukkan jalan demi ummat semesta


p/s: cam tak kena tajuk jek lirik lagu ni..ahhh..tak kesah lah. layankan aje..(nak dengar ..pi carik kat google)

Unik, atau menyusahkan?

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 09:28 39 suka komen Links to this post
review berkulat: 1 bulan 3 minggu 1 hari...hehe...

pernah tak korang ikut rombongan kawen member2 dari negeri yang berbeza dengan korang?
sedar tak setiap negeri ada cara@budaya mereka yang lain daripada lain...

terkadang korang rasa...erk..macam ni pun ada ke?
terkadang cam...musykil lah pulak apelah yang makcik pakcik ni buat?
terkadang .... menarik, unik...
terkadang ..rasa cam menyusahkan lah diorang ni...
heheehe.....

sama hal nya dengan negeri kelahiran tumpah darahku...
Johor darul Takzim...

sampaikan OP (official photographer) aku terkagum ..terus terberhenti mengambil gambar sebab ter'kedu' dan tak sangka...budaya begini ada di Johor..
mungkin pernah dengar...tapi tak pernah melihat 'havoc' dan meriahnya...
sebegini rupa..

kronologi cerita....
si pengantin lelaki datang bersama rombongan...hehe..berjalan dengan konfiden dan nerver yang amat...

makin rancak bunyi kompang..makin nak gugur rasa jantung..ye tak?


maka, pengantin yang sedang nervous tu dipersilakan duduk...bermulalah segala macam buah silat..dipersembahkan satu demi satu..

usai bersilat, nah! orang dapur....makcik pakcik merewang datang menyerbu.... episod berbalas pantun pun dah mula. pantun 2 kerat..empat kerat dah buat hadiran tergelak-gelak. Yang tak tahu mesti terpinga-pinga. Yang dah maklum..senyumkan aje.. 

"Tol mesti dibayar..jika tidak pengantin lelaki tak boleh bertemu pengantin perempuan.." gertak main-main oleh pakcik baju merah tu...hehe

ayah pengantin lelaki pulak..dah makin main tarik tali..

member yang dah 'ready'..terus selok poket..keluar satu persatu...ang pau kaler pink dihulur buat yang panas menunggu...

hehe....
namun adegan tak berakhir di situ..


pengantin lelaki terpaksa berhenti..siap berdiri di depan pintu pulak tu..
hehe.....

maklumlah..
sepupu sepapat telah sepakat...
buat benteng rapat-rapat..
pakai baju kaler ungu
pengantin peremuan dah berpeluh menunggu

hehehehe...
(berpantun lah pulak aku ni..)

hahaahahaa..tengok, sepupu sepapat aku...dah macam tol sungai besi lah pulak..


kami sebulat tanda merestui
kalau note biru sudah diberi..
(demand lah pulak derang ni..)

( benteng terakhir, nak menghadap si mak andam..hehe..lagilah dahsyat...)

tapi dek sudah diberitahu siap-siap..
berapa 'cukai' yang mesti dibayar..


mak andam senyum tanda terima
izin pengantin  ke singgahsana


begitulah alkisahnya,
ada orang kata adat@ budaya sebegini unik dimata
ada orang kata menyusah dan membebankan aja...

bagi aku...
suasana meriah begini mengeratkan ikatan kekeluargaan kami...
yang baru berjumpa dah mula saling kenal...
majlis yang suram dah jadi ceria...
















Tuesday, 19 July 2011

Ben Ashaari Ajak Pilih Blog!

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 12:34 15 suka komen Links to this post

Santai Bersama BEN ASHAARI
Segmen : BenAshaari

blog ni dicipta secara tidak sengaja semasa aku kalut malut dengan persiapan kahwin
hah ! masa tulah nak cari info, masa tulah nak belek design baju, masa tulah nak carik inspirasi..
so, blog2 B2B ku terjah satu persatu...
sweet, nice, comey loteh, cantek, vogue ke baboom...blog B2B menyebabkan aku terpanggil untuk berkongsi cerita kami..hehe
Mac 2011, maka lahirlah blog caca marba ini...
tu pasal lah nama dia http://bilakukatacinta.blogspot.com/.. maklumlah sedang bunga-bunga cinta

itupun sekejab on off atas kesibukan Mei/ Jun yang amat utk majlis perkahwinan kami
-
3-4 bulan je kot nak bercerita pasal B2B...
lepas tu?
dah masam dah cerita..nak cerita apa lagi. ye tak?
karang yang membacanya pulak muntah hijau...
nanti orang cakap, .."..kakak ni..lagi-lagi preview kahwen..dah 2 thn kawen pon nak tayang-tayang agi..dah basi pon.."

so,
dari blog B2B..
aku tukar ke blog peribadi/personal blog...
yang macam-macam ada...

singgahlah..best...
sebab bukan setakat blog pengantin baru yang baru nak mengenal erti hidup,
tapi blog 
-  yang selalu perasan dia muda remaja - gila yang amat pada Big Bang- Kpop + Korean + Jdorama Pengkoleksi
- yang akan duk citer hal ehwal studi yang tak pernah abes 
- yang duk usha menu & tempat makan besh2 - tu pasal lah mengelembung jek badan ni..
-yang suke outdoor ngan laki dia (tengok bola..g camping...dll)
- yang kaki ringan jek nak berjalan..
- yang mulut suke je nak mengomel... lalalala




 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea