Wednesday, 11 January 2012

Antara chef dan customer.......

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 09:24
selamat pagi semua...
dah breakfast..??

pagi tadi, daku telah berjaya menambahkan timbunan lemak..
bihun goreng plus minus nasi goreng... (sedikit..sedikit OK?)
rancangnya..nak berkematu dalam library..
sebab itu isi tangki penuh-penuh
takdelah nanti..dia meragam mintak diisi...

berbalik kepada perihal makan, selera dan citarasa antara kita amat berbeza-beza..
oleh itu, definisi sedap kini perlu mengikut tekak masing-masing..
ada mengatakan tat telur itu sedap..Yummy.. tapi bagi aku uwekss... NO! Sebab ada telur yang banyak  selalu buat aku loyar..
ada cakap nasi beriyani itu nikmat..tapi bagi aku. Oh NO! Banyak sangat minyak dan haruman...tak suka!

sedap pada lidah dan mulut suamiku - adalah kari melayu (bersantan dan sedikit cair)
sedap pada lidah dan mulut daku - adalah kari ala India/Mamak/Jawa (tanpa santan dan pekat)

sedap pada tekak dan selera suamiku bila asam pedas, (ada campuran sedikit serbuk kari dan daun kari)
sedap pada tekak dan selera daku bila asam pedas , ( rasa masamnya kuat, pedasnya menyengat dan daun laksa/ daun kesom)

Nampak tak? bertapa berbezanya kami.....
dalam rumahtangga, orang kata....gaya masakan akan mengarah ke kehendak si customer (alah...si suami)
Itu orang katalah....ye?
Yang aku kata..lain pulak..

Kerana akulah chef de cuisine- so, 'customer' akan makan apa yang chef masak! (walaupun customer ada dip culinary....)
Hehe.....
Customer boleh request apa sahaja..namun, style masakan..chef yang tentukan....
Hehe.....
Customer boleh complaint kurangkan pedas.. tapi tak boleh langsung tak pedas
Customer boleh complaint kurangkan masin...tapi jangan pulak langsung tak berasa garam
Hehe.....

Note : Kalau 'customer' manyak cakap...'customer' kena exchange job dengan 'chef '.Boleh?

But after few months berkongsi hidup, nampaknya 'customer'dan 'chef' dah boleh lenient towards each other...orang kata give and take. * Walau apepon, nampaknya, chef telah berjaya mempengaruhi 'customer' .


8 suka komen:

Cikpuan rara said...

tart telur.ahhh xsuke.takut hanyir.

sailaaf said...

tang asam pedas tu kita sama.
hehe. customer ada dip in culinary?wow.handal la.

Huda said...

tapi tart telur itu sedap..hiks..

Nens Collection said...

kami ber2 pon saling memepngaruhi..dulu sy x makan skang dh mkn,dulu die x makan skang dh mkn..hehe..;)

Zana Adieyza said...

zana pulak banyak dipengaruhi encik adiey.. so style masak zana ikut customer.. hihihi

Diana @ bilakukatacinta said...

cik puan rara : kite samleah..hehe

sailaaf : dip tu wat harta karun simpan dalam gerobok...haha

huda: try makan..yg KFC punya tu masih boleh telan..yg len2..tak mmapu den

nens: tulah..saling give n take

diana said...

asam pedas boh kari??cemana tu??
kalau nasik beriyani tu kita sama la..
nasik tomato pun sama..
tak suka la..
cemana nasik yang berminyak2 tu
kita nak makan dengan kari dan ayam masak merah yang sedia dah ada minyak???

...sWeeT uMi... said...

tat telur umi boleh mkn tapi tak byk nanti muak huhuhu...tu la terpulang pada individu masing-masing kan... (",)

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea