Sunday, 15 January 2012

Masalah jeragat atau pigmentasi

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 18:32

Got lots of stress lately
and this one, added up tones of tense (sangatlah tonnes kan? Poyo)

huhu
jeragat? pigmentasi? bintik-bintik hitam?
which one is best describe my condition rite now?

or i'll say it as bintik-bintik hitam ala polka dot comel yang tumbuh merata-rata di atas permukaan kulit
hurmm
kalau jerawat, dah boleh ai picit-picit..sampai keluar segala isi  putih macam nasik tu... (jangan tiru aksi ini..merbahaya ya..)
ni menda yang even dengan kulit....nak korek-korek, gores kasik hilang....susah ma..

jeragat ni macam ape? lebih kurang macam ni lah dik non ye...
ala...sengaja amik pics closed up.. nak tunjuk rupa sendiri tak berapa nak close

kehadiran jeragat, pigmentasi ini umpama mimpi ngeri buat wanita2 yg menjaga kecantikan wajah seperti i.. (sila muntahkan balik ye nasi minyak yang dah makan tadi kat majlis orang kawen..)

dek kerana kekuatiran yang ada - maka merajinkan diri mencari sedikit info berkenaan jeragat, pigmentasi, bintik-bintik hitam, polka dots (ape2 sajelah labu...)


apa itu jeragat atau pigmentasi ? 
tompok2 hitam yang disebabkan penghasilan melanin pada kulit. ia biasanya berwarna coklat muda, tua dan sedikit hitam. (tak seperti tahi lalat ye...??) Dengan mudah terdapat pada pipi, dagu, dahi.. 





Punca-punca jeragat atau pigmentasi?
salah satunya disebabkan terdedah kepada cahaya UV (yakni yang terdapat dalam cahaya matahari) - seperti yang kita sedia maklum...negara kita ni panas terik. Maka nisbah wanita yang terdedah kepada masalah jeragat adalah tinggi jika nak dibandingkan negara-negara lebih sejuk yang lain...
ada orang kata, ia bolejh jugak disebabkan ketidakseimbangan hormon dalam badan kita. yang ini ada fakta bercanggah sikit - ada kata makan pil perancang boleh menjadi punca masalah jeragat..dan ada pulak kata, pregnant boleh menyebabkan kita menghadapi masalah pigmentasi - yang ni...silalah fikir betul-betul ye? takut tersalah fakta pulak...
penggunaan kosmetik yang tidak bersesuaian - mengikut pengalaman ai...tak kiralah kosmetik bermutu tinggi ke..bermutu rendah ke..ia boleh menyebabkan pigmentasi. (yang ni mesti ada kaitan jenis bahan yang digunakan...)
kurang rehat, tak cukup tidur jugak dikatakan boleh menyebabkan jeragat. ( mungkinlah kot...) 
keturunan - (ai.....boleh diwarisi dari generasi ke generasi ke?) nampak gaya aku dan adik2 aku mempunyai potensi amat besar utk mewarisi jeragat emak - huhu..
Cara untuk merawat/mengatasi masalah jeragat atau pigmentasi?
rawatan biasanya dikaitkan dengan penggunaan kosmetik - hah..yang ni..memang banyak sangat produk kecantikan di pasaran. Cuma, pandailah selidik dan pilih sebelum menggunakannya
rawatan laser - dengar macam extreme kan? tapi rawatan laser kosmetik ni tak sedahsyat namanya. (Sebab den pernah buat laser)... bila kita dah terdesak...dah banyak cara kita gunapakai - dah banyak kaedah kita try... Kita akan sapu je bila orang kata yang ini berkesan. yang itu OK....
yang paling menarik, aku rasa adalah dengan mengamalkan pemakanan yang sehat. Orang kata beta carotine baik untuk kulit. Vitamin A (yang aku tahu vit A baik untuk mata..) beta karotine banyak terdapat dalam sayuran berwarna oren, kuning dan hijau... (rasanya hampir kesemua sayur ni..)




12 suka komen:

Cik Sara said...

urmm..ada masalah yang sama gak.. tapi tak tahu macam mana nak rawat..
=D

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kadangkala mkn masa bertahun mereka nak rawat jeragat.dah nipis naik semula.

Iffah Afeefah said...

wahh nak laser pon best gak

IBU AQIL said...

datang follow sini

...sWeeT uMi... said...

huhuhu amat takut ngan jeragat ni...pasni kena mkn byk sayur ngan buah tuk elak jeragat ni heheheh

cik fadh said...

nice information . kene berjage2 bab pemakanan dan pemakaian kosmetik ;)

cik fadh said...

nice information . kene berjage2 bab pemakanan dan pemakaian kosmetik ;)

keeya mustafa said...

cikgu kita pun pas prgnen naik jeragat,, da la dia putih,,so sgt terang dn nyata jeragat tu,,

kita syorkan sesiapa yg ada masalh jeragat,,pakai sabun susu beras,,

insyallah berkurangan,,

http://penjualsabunsusuberas.blogspot.com/
sila ke blog mereka,,walaupun mereka masih student,,sabun2 yg mereka jual sangaat laku,

org kat sharing is caring..
keeya mustafa

norlieharumaini said...

salam ziarah dan kenal

m a r i s s a said...

hi, i need more followers.. jom la singgah n follow blog saye! http://diyanamarissa.blogspot.com

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

nsb baik zuan xde prob ni ;)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

alhamdulillah zuan xde prob ni :)

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea