Tuesday, 20 March 2012

Destinasi cuti di Pulau Perhentian 1

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 10:48
Tiba-tiba! Itu sahaja kesimpulan yang dapat aku katakan pada percutian ini. Yang caca marba dan kelam kabutnya itu. Usah nak bercerita bagai kat entri ini... So, focus pada Laporan Lawatan Sambil Belajar makcik D ni ke Pulau Perhentian *...hehehe...


dipendekkan cerita...kisah kami bermula begini
Harga Tiket Bas Mahligai
Shah Alam - Jeti Kuala Besut : RM43 seorang
So, pergi balik : RM86
setelah dicampur tolak..kami akhirnya mengambil keputusan untuk naik bas sahaja. Kami bertolak pukul 830 malam dari Shah Alam dengan menaiki bas Mahligai. For your info, hanya ada dua bas sahaja yang akan straight ke Kuala Besut (Jetty) - Bas Mahligai dan Bas Trans Rengit.

Dek kerana bas ni akan berhenti kat beberapa tempat untuk ambil penumpang - maka, perjalanan agaaaak mengambil masa.. Dan masa-masa itu adalah begitu 'mencemaskan' bila pundi dah tak mampu bertahan. Perut pulak bergendang sayang mintak di isi. 'Makcik, aku lapar!'

Serius ! Aku terrrlupa sangat-sangat. Mana ada R&R. Mati-mati aku tolak pelawaan mak mertua aku untuk makan nasi sebelum naik bas.. Konfiden jek aku jawab.." takpe..nanti kami makan kat R&R.." Aku lupe la.. Aku bukan balik Johor.. Ayoo...

Nasib baik ada biskut cekelat yang sempat aku rembat kat kedai sebelum naik bas. Dapat jugaklah buat alas perut... Adooiii...


Kenapa kami naik bas? Ini alasan konkrit bagi aku :
  1. perjalanan jauh - 12 jam kot. so, untuk agak memenatkan jika hanya seorang sahaja yang terpaksa drive dari S.alam - Kuala Besut. Kalau pergi beramai-ramai..boleh lah tukar2 drive.. Ni sorang je pilot nya.. Kata hubby aku : Seronok apa vacation, bila badan dah penat drive seharian? Lebih baik naik bas..boleh rileks...tidur lama-lama. Sampai kat destinasi, badan tak letih, boleh enjoy the travel.."
  2. confirm lagi sahih ! kedua-dua kami tak tahu dan tak pernah ke terengganu/kelantan... So, nak drive? Mau sesat kemana-mana. Payah pulak nak bertanya orang sepanjang perjalanan..hehe.. 
Kami sampai awal sangat, lebih kurang 620am di K. Besut Jetty..  Usai menunaikan solat Subuh, kami duk melepak kat satu kedai ni (rasa-rasanya kedai mamak  ni je yang dah bukak*). Breakfast sikit-sikit sementara menunggu my mischievous sisters sampai....

bagi yang travel tanpa pakej macam kami ni..korang tak perlu rasa risau takut tak dapat boat. Sebab ada saja cik abang yang memang akan approach korang utk naik boat service mereka. dan orang macam aku - memang sangat pantang didesak-desak. lagi orang push, lagi aku buat muka seposen. Tak suke!

mischiveous sisters aku sampai, betol-betol selepas aku decided satu company boat ni... 

* Tips: Korang boleh tawar menawar harga tau? pepandai lah korang ayat-ayat cinta sama itu bapak-bapak...hehe
Harga Tiket Kuala Besut Jeti ke Pulau Perhentian Besar 
Sehala : RM35.00 
Total : RM70 pergi dan balik utk seorang

* Tips : Nasihat aku..cari pengusaha boat yang ada office & proper sikit macam company kat atas ni. Jangan main terima janji dengan orang perseorangan yang offer services kat tepi jalan. Bukan aku nak kata yang takde office tu tak boleh percaya.. Tapi..entahlah... Ini nasihat orang situ kat kami. Kami accept jelah#

* Tips: Kalau naik boat PERGI - bagi TIKET PERGI SAHAJA kat pengusaha boat tu. TIKET BALIK korang sendiri simpan ! Jangan sesekali bagi kedua-duanya. Ada kes, sekumpulan mat salleh kena kelentong. * Kesian diorang. Dahlah kena maki..kena bayar lain pulak tu..

Teruja ! tu lah perasaan aku yang boleh aku conclude masa tu. Tangan memang cengkam kuat kat handle bot tu. Dayah memang excited tapi  menjerit-jerit bila bot melambung tinggi bila langgar ombak. Teha pulak buat muka tak de perasaan konon enjoying the view. Hubby aku duduk kat belakang sekali, sebelah driver, hahaha.. dah macam kedi golf pun ada bak kata Teha sebab dia pass life jacket kat kitorang. tapi experience naik speed boat memang superb ! Even, this is not my first experience... Ke'excited'an aku terserlah... Kalah budak-budak bawah umur..Hahaha

* Tips : Naik speedboat ni gaya dia macam naik kuda pulak - yang lebih parah bila alas duduk korang tu dah tak rupa kusyen. Langsung takde daya mengerap hentakan punggung. So, apa yang korang perlu lakukan. Jangan keraskan tubuh badan. Lembutkan badan korang macam orang menari ballet..hehe.. Percayalah, makin keras tubuh korang..makin sakit pinggang dan tulang belakang. Terutama untuk makcik-makcik macam aku ni..hehe

Perjalanan dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian Besar mengambil masa  kira-kira 45 minit. 


To be continued ;p


Klik SINI Untuk Baca Lagi Tentang  Bercuti di Pulau Perhentian


 < Sedikit panduan buat korang yang tercari-cari info cuti-cuti ke Pulau Perhentian,totally tanpa pakej agen perlancongan. Percayalah. Ia lebih berbaloi-baloi...>

23 suka komen:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

x pernah sampai lagik kat pulau perhentian ni...my darl ckp island ni cantek...

Diana @ bilakukatacinta said...

sgt cantik yu...crystal clear water...mcm dalam documentary tv.

nur easy said...

bestnya... tak pernah g pulau2 cam ni

nur easy said...

bestnya... tak pernah g pulau2 cam ni

nur easy said...

bestnya... tak pernah g pulau2 cam ni

Diana @ bilakukatacinta said...

nureasy : mak aii..banyak betul besh awak ye?

mizzkechique said...

blm jejak sn lg.. lang tengah n kapas je dh terjah.. next vacations nk g sn..huhuhu

Liza said...

akk pun xpernah lg smpai sana, teringin jugak nk g, tunggu seru dulu lah....hihihihi
anyway, mahal jgak tiket bot dia yer, jauh ke?

Diana @ bilakukatacinta said...

mk : D pulak beluk jejak lang tengah n kapas...

Liza: 45 minits macam tu..same je distnce cam langkawi.. bezanya, naik speedboat. So, harga dia tak mcm feri..

aTy _faRed~ said...

saye dah pernah sampai sini sebelum pegnan aritu...:) besh kan...:)

CIK MAY said...

lagi berbaloi ikut pakej or pegi tejah je??

Diana @ bilakukatacinta said...

aty : sgt2 best..rasa nak dtg lg

cik may: berbaloi plan sendiri..tp kena rajin membaca dan selidik kat tenet.. * yg penting booked bilik dulu -

nuyui a.k.a miss YUI said...

xpernh p ke sana..cam besh.

Kakzakie said...

Sepanjang umur kakak nie D tak pernah naik boat dan keretapi. Teringin juga tapi macam takut.

Macam adventure gitu naik boat ke pulau...

Cik Ecah said...

wahhhhh pulau perhentian...xpernah sampai lg...

xsabo nak bc entry p sana nih :)

Asmara said...

pernah plan nak pergi dulu tp tak jadi pasal apa ntah bot xde ke apa. pastu bertukar ke pulau kapas je. hehe.. sambung lagi..;D

ieda said...

haa akak pun x pernah sampai .. x tahu lah bila nak sampai sini .. harap2 ada peluang ..
cantik tempat nie , same standard ngan pulau tioman kan ;)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hmm lama gak, macam k.perlis ke langkawi.. tips menarik kalau nak ke sana ni, thanks :)

cik najihah said...

teringinnye...nk juga pegi

anisalya said...

teringin jugak nak bawak anak2 ni bercuti kat pulau. mesti dia orang suka. tapi ongkosnya kena byk jgk la kan...

ramizah rahman said...

bestnya..tak pernah sampai lagi..thnaks sharing info & tips2 yang sangat berguna...done follow u.. :)

www.ramizahrahman.com

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

perhentianisland cuticuti said...

Jom pergi pulau perhentian.
Boleh email sy :
perhentianisland.cuticuti@gmail.com

 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea