Saturday, 6 September 2014

Get a Peek into Discovery Scuba Diving Activity at Shah Alam Aquatic Centre

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 19:13 0 suka komen Links to this post
Organizer : Scuba Station
Participant : DSD (first timer without any diving license..mcm aku) and refresher (with license)

 The blue like Doraemon is me!..hahaha


First time ever step into the pool !@#$%%^..... 


Me, panic first! Lepas tu...telan air banyak-banyak....

Discovery Scuba Diving

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 19:02 0 suka komen Links to this post
what is discovery scuba diving?


Discovery scuba diving or DSD is part of diving activity. Just imagine urself macam org yang diving, mmm..but without license (certified by certain license such as open water, advanced, rescue or master). 

Memandangkan ia adalah discovery, so ia lebih kpd sesi perkenalan. Hehe...orang kata, tak kenal maka tak chenta. So, this is one of the objective. To let u try and have real feeling of underwater. 

 Discover Scuba Diving will let you try scuba to see if you like it"(PADI.com, 2014) 
*hehe..ampun, patik ni researcher, sume benda patik cilok, patik cited..haha

dipendekkan cerita, sesi DSD ni adalah sesi perkenalan dan percubaan kepada mereka-mereka yang berminat dengan aktiviti menyelam atau diving activity. Macam daku yang kengkonon brminat dengan diving ni..hehe.. Maka dalam excited dan berani takutnya, i decided to try this activity. Keterujaan dan keinginan ni membuak-buak disebabkan encik somi yang selalu sangat share his experience during diving. Mau tak terjealous???...Dah la cerita beria-ia sungguh...hmm..kat rumah apa saje documentary pasal laut, pantai, pulau, underwater dan yg sama waktu dengannya. memang faverets encik somi. semuanya nak direcord siap-siap. channel tv yang tak pernah teringin nak tengok pun, dah jadi pilihan hati. Cth ; itv channel 180 (Yok scuba), explorasi kembara, pulau ke pulau (astro warna ke ceria)..etc. 

In diving activity, there are few stages and licenses available depending on our objective, such as open water diver, advanced open water diver, rescue diver, and master scuba diver (yang ni jauh lagi perjalanannya utk diriku ini..). 







Monday, 26 May 2014

Tempahan Penginapan Bercuti di Singapura : Fragrance Hotel Singapore

Dibebel oleh Diana @ BKKC at 11:50 0 suka komen Links to this post
Kalau ikutkan pada awalnya, plan nak berduti ke Singapore ni nak dibuat next year 2013. Tetapi, entah kenapa..my parents in law decide nak pergi awal, dah lama katanya tak lawat sedare mare kami kat sane. Aku off course, excited. this is my first tyme jumpa they all face to face after we get married. Actually, my hubby relatives ada datang ke majlis perkahwinan kami last year. Tapi..mase tu jumpa gitu-gitu jek. Salam-salam laga pipi..tak sempat nak beramah mesra. 

So, we plan nak stay kat Singapore for three days and two night pada awalnya. Even, we have relatives at Singapore, it is convenient for us to book a hotel instead of staying at their houses. Bukan ape..kami ni datang berbondong-bondong..9 orang kesemuanya. Tak naklah menyusahkan sedara mare. ye tak?

So, after searching few hotels yang kami rasa affordable dan boleh la... Usha-usha kat Agoda.com dapat beberapa list hotels yang dalam range our budget. So, we choose Fragrance Hotel Singapore. Sebelum wat final decision, aku apelagi..buatlah sesi selidik menyelidik ni. Macam biasa, buka tripadvisor dan baca all the feedbacks and comments about this hotel. Fragrance Pearl Singapore Hotel Review

sila usha2 kat siniFragrance Hotel

jangan terperanjat, kalau type nama fragrance hotel ni keluar macam-macam nama. actually, hotel yang sama tapi pada lokasi yang berlainan. and off course, harga & standard hotel pon ikut lokasi sesebuah kawasan. kalau kat Clark Quey mestilah tak sama kat Geylang kan?
rasa-rasa nak yang budget, boleh pick Joo Chiat or Geylang.
At first, we decided Joo Chiat sbb harga affordable..but it's already fully booked. Sedihnya!
We all kalau boleh try nak elak Geylang. Yelah...takut murah-murah tapi area 'Hayam'..
Disebabkan nak cepat-cepat & malas nak pikir panjang, we all booked  Fragrance Pearl Hotel, Geylang kat Agoda.com. kekadang kat Agoda.com harga dia lg murah drpd direct booking kat hotel tu sendiri. 

soon after we already booked the hotel, my hubby second cousin yang stay kat tampineses told us that our hotel probably located in red area. red area? apekah?
hahaahaha...alah..lokasi panas yang ramai prostitutes tu?
kami terus...ooopsss...terkejut ! tapi, bila tengok websites and our hotel building, aih..nmpak sangatlah segak tak seperti hotel2 hayam kat Malaysia. dalam hati ni dh risau gak, tp disebabkan telah ter'booked & dah settle bayar via credit card untuk 4 bilik, takkan nak cancel kot? Lalu cepat-cepat pujuk diri. " ok kot.....kita duk hotel untuk tidur dan rehat2 jek. tak payahlah nak merayap malam-malam buta carik pasal. ye tak?"


To be continued :
*ni post berkurun menangguh, ditangguh...




 

diana la... Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea